Een bijnaam voor het nieuwe Utrecht Centraal: Dompoort

Nieuws

5 oktober 2015

De bijnaam voor Utrecht Centraal is ‘Dompoort’ als het aan de site Dichtbij.nl ligt. Na een oproepje om namen in te sturen, kwamen er honderden reacties binnen, meldde Dichtbij.nl. Uit een shortlist van negen namen kozen lezers onlangs de uiteindelijke naam.

Aanleiding voor de oproep was de opening van een groot deel van de stationshal op 31 juli. ‘Een nieuwe stationshal verdient natuurlijk een echte bijnaam’, liet Dichtbij.nl op de site weten. Want: ‘Rotterdam heeft de Puntzak of Kapsalon, Breda De Parel en de stationshal van Groningen heet ook wel de kathedraal van het gevleugelde wiel.’ Nu Utrecht nog.
Uit de naamsuggesties die binnenkwamen, stelde de redactie een shortlist samen met de volgende negen: Golf, Dompoort, Blikken Tinus, Spoorbelt, Golfslagbad, U-bocht, Waterbed, Gordel, Rog. Via de site kon meteen worden gestemd.

Rammelende Blikken Tinus

Uiteindelijk lieten 702 mensen zich niet onbetuigd. Met 278 stemmen (40 procent) kwam Dompoort als de nummer één uit de bus. Goede tweede met 142 stemmen (20 procent) was De Golf en op drie staat Blikken Tinus met 87 stemmen (12 procent). Blikken Tinus verwijst naar de bijnaam die NS-medewerkers gaven aan oude stoomlocomotieven, vanwege hun rammelende koppelstangen – de horizontale stangen die de wielen met elkaar verbonden.

‘Er is maar één…’

Het blijft natuurlijk even afwachten of de volksmond zich een gekozen naam laat opleggen. Uit de reacties onder het nieuwsbericht van Dichtbij.nl blijkt in elk geval dat nog niet iedereen overtuigd is van de winnende naam: ‘Er is maar één Dompoort in Utrecht. En die houden we voor de poort onder de Dom.’

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers