Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Een dak inschuiven? Maar Zuidasdok ligt toch stil?

Nieuws

31 oktober 2019

Waarschijnlijk weet u het inmiddels: mijd Zuidas op vrijdag 1 november 2019 en ook op 2 en 3 november. Dan voeren we werkzaamheden uit voor het project Zuidasdok. Hoe kan dat? Het werk aan Zuidasdok ligt toch stil? Nee dus. Even uitleggen.

Geen auto- en treinverkeer. Waarom?

Deze nacht, van vrijdag 1 op zaterdag 2 november schuiven we een gigantische betonnen gevaarte van 70 bij 15 meter en 2 meter dik dwars door de A10 Zuid en het spoor op zijn plek. Daarvoor graven we de buitenring van de A10 Zuid (van west naar oost) én het spoor over een lengte van 85 meter af. De voorbereidingen beginnen al op donderdagavond 31 oktober vanaf 22.00 uur. De weg is weer open voor de ochtendspits op maandag 4 november. Op zondag 3 november rijden er weer treinen, maar wel beperkt. We hebben drie aaneengesloten dagen nodig om af te graven, in te schuiven en alles terug te brengen naar ‘normaal’.

Zouden jullie dat niet met Pinksteren doen?

Klopt. Ook in mei en juni waren er weekendafsluitingen van de A10 Zuid en lag het treinverkeer via station Amsterdam Zuid en RAI stil. Allemaal voorbereidende werkzaamheden om het inschuiven van dakdelen voor de Brittenpassage mogelijk te maken, de toekomstige extra reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid. De bedoeling was dat we het lange Pinksterweekend zelf zouden benutten om het dakdeel in te schuiven. Dat bleek niet haalbaar: niet alle noodzakelijke werkzaamheden voor het op zijn plaats leggen van het loodzware (3 miljoen kilo) betonnen dakdeel waren klaar. Dat was erg jammer, omdat het buitendienst stellen van het spoor lang van tevoren moet worden aangevraagd zodat de dienstregeling kan worden aangepast en de reizigers geïnformeerd kunnen worden. Doordat we Pinksteren niet haalden, moesten we op zoek naar een nieuwe datum om het werk af te maken. Dat is gelukt. Maar in plaats van op Tweede Pinksterdag rijden er nu op een werkdag (vrijdag 1 november) geen treinen en is de weg afgesloten. De auto is dus nauwelijks een alternatief. Vandaar de oproep vanuit Zuidasdok om als het kan elders te werken.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers