Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Een kijkje in de spoorsector

Nieuws

21 september 2018

Het Railcenter in Amersfoort kreeg deze week 130 studenten van het ROC in Amersfoort over de vloer. Zij deden onder meer mee aan workshops van ProRail Verkeersleiding en Incidentenbestrijding

De jongeren volgen allemaal de studie Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek niveau 2, 3 of 4. Om ze warm te maken voor het nieuwe keuzedeel Railtechniek, kon ieder drie van de in totaal acht workshops volgen. Alle facetten uit de railsector kwamen aan bod, zodat ze een compleet beeld kregen wat ze van het keuzedeel kunnen verwachten. En de stemming was goed; de jongeren waren enthousiast, stelden veel vragen en vonden de materie interessant. De 16-jarige Dennis: “Ik heb nooit geweten dat er zoveel bij komt kijken om een trein te laten rijden. Ik weet nog niet of ik het keuzedeel ga volgen, maar ik vond de workshops wel erg leuk”. De praktijk kwam die middag meteen om de hoek kijken: het aanwezige hersporingsmateriaal werd halverwege de middag weggeroepen voor het ‘echte werk’.

Veelzijdig

Het is belangrijk om goede mensen op te leiden en binnen te halen. Zeker aan technische mensen is een tekort. Door de studenten nu al kennis te laten maken met de spoorsector maken ze hopelijk een keuze waar ze in eerste instantie misschien niet aan gedacht hadden. Het zou toch mooi zijn als we ze over een paar jaar terug zien bij ProRail of bij één van de aannemers. Het nieuwe keuzedeel Railtechniek heeft plaats voor 25 studenten en start half oktober. In maart komen de studenten naar ProRail om te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat bij onder meer Meldkamer Spoor, bij Verkeersleiding en bij werkzaamheden rondom een project. 

Samenwerking

De module Railtechniek is tot stand gekomen in samenwerking met Van Gelder Rail, Strukton Rail, VolkerRail, BAM Infra Rail, Railcenter en ProRail en geeft de studenten nog meer richting aan hun opleiding. Ook komt het keuzedeel (als dat met een voldoende is afgesloten) als vermelding op hun diploma. Voor alle deelnemende partijen is het een mooie kans om jongeren al tijdens hun opleiding met de railsector kennis te laten maken en eventueel binnen te halen. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers