Een nieuw relaishuis voor Den Haag Centraal

Nieuws

12 juni 2023

Den Haag Centraal krijgt een nieuw relaishuis. Van de buitenkant gezien geen bijzonder gebouw, maar van de binnenkant des te meer. Hier krijgt de treinbeveiliging van heel Den Haag Centraal een nieuw onderkomen. Het systeem detecteert treinen en zorgt ervoor dat seinen en wissels in de juiste stand staan wanneer er een trein passeert. Zo kunnen treinen veilig van A naar B rijden.

Meer treinen

De huidige beveiligingsinstallatie wordt gemoderniseerd en heeft meer ruimte nodig. Dit is omdat we vanaf augustus 2023 samen met aannemer BAM de sporenlay-out van Den Haag Centraal gaan aanpassen. Dit doen we om meer treinen te laten rijden vanaf 2025 en een betrouwbaardere dienstregeling te realiseren. Reizigers kunnen dan straks nog makkelijker en comfortabeler reizen tussen Den Haag en andere steden in de Randstad, zoals Leiden, Gouda en Rotterdam.

 • Het hijsen van dakplaten voor het nieuwe relaisgebouw.
  Het hijsen van dakplaten voor het nieuwe relaisgebouw.
 • Een kabellus om de betonnen dakplaat te kunnen hijsen.
  Een kabellus om de betonnen dakplaat te kunnen hijsen.
 • De zwaarste dakplaat woog 16,5 ton.
  De zwaarste dakplaat woog 16,5 ton.
 • De hijsogen worden afgevuld met mortel.
  De hijsogen worden afgevuld met mortel.

Wissels verwijderen

Om dat te bereiken gaan we in twee jaar tijd 31 wissels verwijderen en de sporen ombouwen naar drie ‘corridors’. Treinen richting Leiden, Gouda en Rotterdam kunnen hierdoor sneller en onafhankelijk van elkaar station Den Haag Centraal in- en uitrijden zonder elkaar te hinderen. Als gevolg van deze ombouw en de nieuwe sporensituatie buiten passen we ook het treinbeveiligingssysteem aan.

In april 2023 zijn we gestart met de bouw van het nieuwe relaishuis. Eind juni is het gebouw klaar en kan de opbouw van de installatie beginnen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers