Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Eerste hogesnelheidswissel geplaatst in Liempde

Nieuws

11 augustus 2022

Op 11 augustus is de eerste van de 8 nieuwe hogesnelheidswissels in Liempde geplaatst. Een indrukwekkend gezicht als het wissel met een lengte van ongeveer 140 meter, weliswaar in delen, in het spoor wordt gelegd. Het is de eerste van dit type wissels dat in Brabant komt te liggen. Deze wissels zijn minder storingsgevoelig en slijten minder snel waardoor minder onderhoud nodig is. De komende dagen worden de overige zeven hogesnelheidswissels ook geplaatst en daarnaast nog vier reguliere wissels. Tijdens deze werkzaamheden rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch. Op 26 augustus verwachten we het vernieuwde spoor weer in dienst te kunnen nemen.

Wissels

De wissels waren al te zien vanuit de trein van Eindhoven naar Den Bosch in speciale depots. Vanaf 15 februari werden de wissels geleverd en vanaf vandaag dan geplaatst. Tijdens deze 17-daagse buitendienststelling passen we ook de bovenleiding , treinbeveiliging, seinwezen objecten en wisselverwarming aan. De wisselverwarming op gas maakt plaats voor een elektrische opvolger. Het meest in het oog springende verschil met andere wissels is een vast puntstuk ten opzichte van een bewegend puntstuk. Doordat de punt van de wissel niet beweegt is hij minder storingsgevoelig. Ook gebruiken we materiaal dat minder snel slijt waardoor er minder vaak onderhoud nodig is.

 • hogesnelheidswissel
  Vandaag werd het eerste hogesnelheidswissel in Liempde geplaatst
 • hogesnelheidswissel
  Het wissel wordt in delen aangevoerd en heeft een totale lengte van 140 meter
 • hogesnelheidswissel
  Swietelsky Rail Benelux zette speciaal materieel en vakmensen in voor het plaatsen
 • hogesnelheidswissel
  De medewerkers werkten onder zeer warme omstandigheden
 • hogesnelheidswissel
  De komende dagen worden de overige zeven hogesnelheidswissels ook geplaatst

Indrukwekkende spoorse techniek

'In dit project zie je weer hoe indrukwekkend de spoorse techniek is', zegt Dimitri Kruik, Regiodirecteur zuid ProRail. Door de komst van deze nieuwe hogesnelheidswissels is het spoor helemaal up-to-date en klaar voor de toekomst.'

'Ook een groot compliment voor de vakmensen die voor ons dit werk realiseren in deze zeer warme omstandigheden.'

Niek Lentink, directeur operations Swietelsky

Hier komt alles samen

In een project als Liempde komt alles samen, ziet Niek Lentink, directeur operations Swietelsky: 'Verbeterde wisseltechniek en duurzame energievoorziening leiden straks tot een snellere, comfortabele treinverbinding. Swietelsky Rail Benelux beschikt over het juiste materieel en vakmensen om dergelijke projecten met zo min mogelijk hinder uit te voeren. De perfecte mix!'

Nationaal hitteplan

Het wordt de aankomende dagen warm, temperaturen gaan naar de 30 graden en hoger. Voor de mensen die aan het spoor werken kan het nog veel warmer aanvoelen, doordat ze zwaar werk verrichten en beschermende kleding moeten dragen. Om goed voor onze medewerkers te zorgen die onder deze zware omstandigheden werken zijn er koelvesten beschikbaar, delen we regelmatig water en een verkoelend ijsje uit en zijn schaduwrijke plekken langs de werklocatie ingericht. Desondanks blijft het een hele prestatie van het team bij het spoor.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers