Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Eerste programma-erkenning TunnelAlliantie uitgereikt

Nieuws

2 april 2019

ProRail heeft op dinsdag 2 april de eerste programma-erkenning TunnelAlliantie uitgereikt aan de aannemer Gebroeders De Koning BV. De TunnelAlliantie is een manier van samenwerken tussen drie partijen bij onderdoorgangprojecten: initiatiefnemers (vaak gemeenten en provincies), ProRail en vanaf nu ook specifiek gekwalificeerde aannemers.

De erkenning is voor ProRail de eerste in zijn soort. Het biedt de mogelijkheid om de meest geschikte aannemer te kiezen voor de bouw van een onderdoorgang. Doordat er niet meer met raamcontracten wordt gewerkt, is het makkelijker voor aannemers om in aanmerking te komen voor tunnelprojecten. De programma-erkenningsregeling is in januari gepubliceerd. Sindsdien hebben al zes aannemers hun documenten ingediend om deze programma-erkenning te halen.

Samen realiseren

De bouw van een onderdoorgang kan grote lokale impact hebben. Een onderdoorgang moet voldoen aan strenge eisen. Bovendien is een onderdoorgang niet eenvoudig te bouwen, vanwege het doorgaande weg- en treinverkeer en de vaak beperkte bouwruimte. Ook is het voor een gemeente of provincie vaak een grote investering.

Het is daarom noodzakelijk dat de drie partijen intensief met elkaar samenwerken. Elke partij is leidend in de fase waarvoor zij het meest geschikt is. De andere partijen worden vroegtijdig betrokken. Zo worden werkzaamheden in één keer goed gedaan. Dat scheelt tijd en kosten.

Er zijn 45 projecten die volgens het principe van de TunnelAlliantie worden gebouwd. Daarvan vallen er 24 onder de oude regeling met raamovereenkomsten. Vier daarvan zijn inmiddels klaar. De ruim 20 overige projecten worden dus in de toekomst gerealiseerd onder de nieuwe erkenningsregeling.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers