Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Eerste stap gezet naar nieuwe reizigerstunnel station Gorinchem

Nieuws

19 oktober 2018

Regiodirecteur Helga Cuijpers van ProRail, gedeputeerde Floor Vermeulen van Provincie Zuid-Holland en wethouder Joost van der Geest van gemeente Gorinchem hebben vrijdag 19 oktober de eerse mijlpaal gevierd voor het beter toegankelijk maken van station Gorinchem. Zo krijgt het een nieuwe reizigerstunnel met een lift perron 1 inmiddels op hoogte gelegd.

De starthandeling van vrijdag bestond uit het plaatsen van de laatste perrontegel op perron 1.

Niet meer van deze tijd

Reizigers met een functiebeperking kunnen het middenperron op dit moment bereiken via een overpad over de sporen, onder begeleiding van treinpersoneel. Dat is wat ProRail betreft niet meer van deze tijd. Alleen dat al is reden genoeg om het station samen met provincie en gemeente flink onder handen te nemen.

Nieuw perron

Behalve dat we een nieuwe tunnel met lift bouwen, komt er aan de Haarwijk-zijde ook een nieuw perron. Dit nieuwe perron wordt bereikbaar gemaakt via een hellingbaan en een trap. Bij het ontwerp van de nieuwe tunnel hebben we rekening gehouden met de wensen van de omwonenden en de gemeente. Zo wordt de toegang tot de historische binnenstad van Gorinchem aantrekkelijker en krijgt de tunnel herkenbare ingangen.

Planning

De oude tunnel blijft tijdens de bouw in gebruik en wordt verwijderd als de nieuwe tunnel klaar is. De bouw is september 2018 begonnen en neemt ruim een jaar in beslag.

Samenwerking

ProRail voert het project uit in samenwerking met de gemeente Gorinchem, de provincie Zuid-Holland en het Gehandicaptenplatform. Opdrachtgever is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers