Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Eind augustus werken we aan het spoor bij Amersfoort, Baarn en Den Dolder

Nieuws

17 augustus 2020

ProRail werkt van donderdag 27 tot en met zondag 30 augustus aan de bovenleidingen tussen Amersfoort Centraal en Den Dolder. Hetzelfde gebeurt op het traject Baarn - Utrecht Overvecht op vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus. Bij Amersfoort vernieuwen we de dwarsliggers op de aansluiting richting Den Dolder en Utrecht. Tijdens de werkzaamheden is er op beide trajecten geen treinverkeer mogelijk. Reizigers kunnen omreizen of gebruik maken van vervangende NS-bussen.

Bovenleidingen 

Beide werkzaamheden betreffen regulier onderhoud. Zo worden tussen Amersfoort en Den Dolder en tussen Den Dolder en Baarn onderdelen van de draagkabels van de bovenleiding vervangen. Deze zijn al tientallen jaren oud en raken daardoor verzwakt. 

Maatwerk 

Het vervangen van dwarsliggers, zoals dat bij Amersfoort gebeurt, is precisiewerk. Je moet namelijk eerst de ballast verwijderen: dat zijn de steentjes die het spoor op de goede hoogte houden. Als je de dwarsligger vervolgens onder het spoor uithaalt en hem voor een nieuwe vervangt, zal je ook weer de ballast op de juiste hoogte moeten krijgen. Daar komt veel maatwerk bij kijken. 

Dwarsliggers

Het vervangen van een dwarsligger onder een wissel, zoals dat bij Amersfoort gebeurt, is nog een stukje complexer omdat de dwarsliggers van hout zijn. “Voor een groot deel is dat handwerk,” zegt bouwmanager van ProRail Corné Kiesels. “Je legt de ballast en dwarsliggers op maat. Dan boor je gaten en schroef je de dwarsliggers vast. Vervolgens moet je weer controleren of alles goed recht ligt.” 

Reisplanner 

Tijdens de werkzaamheden is er op beide trajecten geen treinverkeer mogelijk. Om de hinder voor reizigers zo klein mogelijk te houden, hebben we ervoor gekozen deze werkzaamheden in de vakantieperiode in te plannen. Reizigers kunnen omreizen of gebruik maken van vervangende NS-bussen. Raadpleeg voor je op reis gaat een reisplanner.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers