Excuses voor reizigers Achterhoek

Nieuws

2 september 2015

Buitengewoon vervelend en uiterst frustrerend voor reizigers en vervoerders. Want opnieuw is er hinder op het spoor tussen Arnhem en Winterswijk. Als ProRail willen we dan ook de reizigers en vervoerders op het spoor in de Achterhoek excuses maken. Vandaag is de derde dag dat het treinverkeer er hinder heeft sinds we grootschalige werkzaamheden hebben uitgevoerd.

Oorzaken

Op dit moment lijkt het erop dat de storingen voorbij zijn. Het zal nog wel even duren voor alle treinen weer gewoon rijden. Er zijn afgelopen dagen meerdere oorzaken van storingen. Maar voornamelijk het terugbouwen en ook het vernieuwen van de apparatuur voor aansturing van seinen en wissels speelt ons parten. Het spoor bestaat niet alleen uit dwarsliggers, spoorstaven en spoorgrind, maar ook uit talloze sensoren die de aanwezigheid van treinen waarnemen, de instelling van wissels en seinen controleren en kilometers kabels om die signalen door te geven via diverse computers en relais. Het moet allemaal perfect werken omdat het spoor anders in storing gaat en voor de zekerheid wordt stilgelegd.

Onderzoek

Natuurlijk stellen we meteen de vraag wat er precies aan de hand is, zodat we het ook kunnen oplossen. We zijn nu met een team ter plaatse van ProRail-specialisten, die van de reguliere onderhoudsaannemer en de aannemers die de projecten uitvoerden. Maar het roept ook bij ons de vraag op waarom we dit niet hebben voorkomen. Daarom laten we tot de bodem uitzoeken welke lessen we hiervan kunnen leren. Een van de onderzoeksvragen is bijvoorbeeld of het gebruikte testprogramma afdoende is.

Zutphen-Winterswijk

Naast problemen op de spoorlijn Arnhem-Winterswijk, kampten we ook op het spoor tussen Zutphen en Winterswijk met een storing. Dit werd vandaag in de loop van de dag verholpen. De storing was het gevolg van een blikseminslag die zondag grote schade heeft aangericht. Ook daar is sinds die tijd met man en macht gewerkt aan een oplossing. We hebben er een groot deel van sensoren en apparatuur voor aansturing van het treinverkeer moeten vernieuwen. Kabels moesten opnieuw gelast, een complete computerkast vernieuwd en 11 sensoren vervangen in het spoor. Zelfs de accu's bedoeld voor stroomstoringen bij overwegen waren door de bliksem opgeblazen en de lampen en alarmbellen doorgebrand.

Reisinformatie

Hoewel de treinen bij Arnhem-Winterswijk weer gaan rijden, kunnen we momenteel nog altijd geen treinen rijden tussen Zutphen en Winterwijk. Er worden bussen ingezet. We zijn bezig het exacte probleem scherp te krijgen en zo snel mogelijk op te lossen. Zo gauw we exacter weten wat de oorzaak is, kunnen we ook een betere verwachting geven van de duur van de hinder. We adviseren reizigers de reisplanners van vervoerders in de gaten te houden.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers