Extra controle bij overwegen Ermelo

Nieuws

31 januari 2017

Vanaf vrijdag 3 februari houden ProRail en NS extra handhavingscontroles bij spoorwegovergangen in Ermelo, want er wordt hier veel te vaak overgestoken bij gesloten overwegen.

45 keer in de fout

In de afgelopen 3 jaar kwamen maar liefst 45 meldingen binnen van onrechtmatige overstekers en dat is nog maar het  topje van de ijsberg. Je ziet hier zoveel overtredingen, niet normaal! Ga maar eens een middagje observeren. De een na de ander en het zijn heus niet alleen schoolgaande kinderen of jongeren. Je moet toch gewoon wachten voor een gesloten overweg? Hier moet iets aan gebeuren!

Ermelo is hotspot

Het gaat met name om 3 locaties in het dorp, waarvan de overweg bij het station Ermelo er het meeste uit springt. Vooral daar presteren voetgangers, fietsers en auto’s het regelmatig de gesloten overweg te negeren. Ze slalommen of duiken onder de neergelaten bomen door –  levensgevaarlijk gedrag. Dat risico geldt natuurlijk allereerst voor jezelf en voor omstanders. Maar ook machinisten kennen Ermelo als hotspot en schrikken enorm van het gedrag van weggebruikers.

Hoge boete 

Tijd voor extra toezicht middels zichtbare en onzichtbare controles. Buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) van ProRail en NS gaan handhavend optreden en schrijven indien nodig boetes uit, die kunnen oplopen tot 230 euro. Ook gemeente en politie ondersteunen deze actie.

Voorlichting op scholen 

Verder biedt ProRail scholen aan om extra voorlichting te geven. In Ermelo en omgeving sturen we alle scholen een brief waarin we een bezoek van een deskundige van ProRail aanbieden om aan schoolgaande jeugd uit te leggen waarom wachten voor een gesloten overweg van levensbelang is. 

Pazzup

Je kunt ook zelf kijken op Pazzup.nl, de website van ProRail met interactief voorlichtingsmateriaal voor basisscholen en voortgezet onderwijs. Veiligheid in de spooromgeving is belangrijk voor ProRail. Daarom vraagt ProRail regelmatig aandacht voor veiligheid op en rond overwegen: klik hier voor meer informatie.

Normaal. Doen.

Wij zijn pas tevreden over deze Ermelose acties als iedereen weer ‘normaal doet’: gewoon heel simpel w├íchten totdat een overweg weer open is voordat je de overweg oversteekt. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers