Faunatunnel in sneltreinvaart ingeschoven

Nieuws

8 mei 2017

Afgelopen zaterdag heeft ProRail een tunnel ingeschoven als onderdeel van de faunapassage Kootwijkerzand. Vandaag rijden de treinen er alweer overheen. En dat alles met een prettige snelheid!

Feiten en cijfers

  • Op zaterdag 6 mei werd de 1.600 ton wegende tunnelbak onder het spoor in 2 uur tijd op zijn plaats geschoven. Dat is echt razend snel!
  • Eerst stap was het weghalen van 50 meter spoor in de nacht van vrijdag op zaterdag.
  • Daarna kwam het afgraven van 6.000 kuub zand. Zaterdag rond 15.00 uur was alles klaar om de tunnelbak naar zijn definitieve plek te schuiven.
  • De tunnelbak van 15 meter breed, 15 meter lang en ruim 4 meter hoog is over een soort spoorbaantje zo’n 27 meter vooruitgeduwd.
  • De spannendste en langste klus was het terugbouwen van het spoor, maar ook dat lukte volgens plan. Maandagochtend 8 mei reden de treinen weer volgens dienstregeling.  

Afwerken

Tijdens het afgelopen Paasweekend was al het dak van het ecoduct over Rijksweg A1 gelegd. De afwerking duurt nu nog ruim een half jaar. Eind van het jaar kunnen de eerste dieren een veilige oversteek bij deze faunapassage maken. Meer weten over dit project: https://www.prorail.nl/projecten/faunapassage-kootwijkerzand

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers