Feestelijke opening natuurbrug Duinpoort

Nieuws

13 juli 2018

De nieuwe natuurbrug Duinpoort over het spoor tussen Haarlem en Zandvoort gaat vanmiddag open. Duinpoort is het sluitstuk van drie ecoducten in de duinen. Samen verbinden Zeepoort, Zandpoort en Duinpoort een natuurgebied van maar liefst 7000 hectare, waar dieren straks volop de ruimte hebben. De natuurbrug verbindt, verbetert en verduurzaamt dus. Net als ProRail.

Grenzeloos dierenrijk

Natuurbrug Duinpoort is in anderhalf jaar gebouwd en 40 meter breed. Er is zo'n 24.000 m3 zand gebruikt. Over een paar jaar is de brug helemaal begroeid met planten. Een perfecte habitat voor vlinders, insecten en andere kleine dieren. De spoorlijn Haarlem - Zandvoort versnipperde het enorme duingebied, net als de autowegen Zandvoortselaan en Zeeweg. Door de drie natuurbruggen zijn die hindernissen nu weggenomen. Zo ontstaat volgens boswachter Ko van der Bijl van PWN een 'grenzeloos dierenrijk' tussen het Noordzeekanaal en het Langevelderslag in Noordwijk.

Natuurgebieden verbinden

ProRail heeft door het hele land al diverse natuurbruggen over het spoor aangelegd en er komen er nog meer. Zo leggen we in Noord-Brabant, midden in het gebied ‘Het Groene Woud’, ecoduct De Mortelen aan. Bij Hilversum krijgt de Utrechtse Heuvelrug een grote faunapassage: De Groene Schakel. Dat past allemaal in het Meerjaren Programma Ontsnippering (MJPO) bedoeld om versnipperde natuurgebieden opnieuw te verbinden.

Vrijdag officiële opening, zaterdag excursies met boswachter Ko

Vrijdagmiddag 13 juli wordt Duinpoort feestelijk geopend door én met vertegenwoordigers van alle samenwerkende partijen, zoals waterleidingsbedrijf PWN, aannemer Strukton, provincie Noord-Holland, gemeente Zandvoort en ProRail. Zaterdag 14 juli zijn er excursies op en rond de natuurbrug. Die zijn inmiddels allemaal volgeboekt.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers