Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Fietsparkeergarage Strawinskylaan geopend

Nieuws

15 mei 2018

Op maandag 14 mei 2018 is de nieuwe fietsparkeergarage Strawinskylaan officieel geopend door de gezamenlijke financiers van de fietsparkeergarage. Sinds de ingebruikname op 7 mei jl. wist al een aantal fietsers de garage te vinden.

Net als in de andere fietsparkeergarages nabij het station is de stalling de eerste 24 uur gratis. De opening werd verricht door Ans Rietstra van ProRail, Derk Reneman van de Vervoerregio en wethouder Pieter Litjens van de gemeente Amsterdam door het overhandigen van ‘hun’ puzzelstukken aan Irma Winkenius van de NS die het beheer van de fietsparkeergarage zal doen.

Ruimte voor de fiets

Zuidas heeft een groot deel van haar succes te danken aan de uitstekende bereikbaarheid: zowel met de auto, als met het openbaar vervoer, te voet en op de fiets. Op dit moment is station Amsterdam Zuid het snelst groeiende station van Nederland. Met de aanlanding van de Noord/Zuidlijn en de vernieuwde Amstelveenlijn zal het aantal reizigers dat via station Amsterdam Zuid van en naar Amsterdam reist enorm groeien. En daarmee ook het aantal fietsers in het gebied. Ruimte voor fietsers staat in Zuidas hoog op de agenda. Meer ruimte voor de fiets is een structurele oplossing om station Amsterdam Zuid en Zuidas in de toekomst bereikbaar, leefbaar en duurzaam te houden.

Extra plekken


De fietsparkeergarage Strawinskylaan is een nieuwe, hoogwaardige stalling met een capaciteit van 3750 fietsparkeerplekken en ligt onder de voormalige Vijfhoek. Deze stalling is de derde ondergrondse fietsparkeergarage nabij station Amsterdam Zuid, na die onder het Gustav Mahlerplein (3000 plaatsen) en onder het Zuidplein (2500 plaatsen). Fietsers kunnen hun fiets vanaf maandag 7 mei, net als in de andere stallingen bij station Amsterdam Zuid, de eerste 24 uur gratis stallen.

Zuidasdok

De bouw van de fietsparkeergarage maakt deel uit van de voorbereidende werkzaamheden voor het project Zuidasdok, waarbij de A10 Zuid wordt verbreed en gedeeltelijk ondertunneld. Station Amsterdam Zuid wordt volledig vernieuwd en krijgt drie inpandige fietsenstallingen. Voor de werkzaamheden moet eerste ruimte gemaakt worden waardoor bovengrondse stallingsruimte komt te verdwijnen. Fietsparkeergarage Strawinskylaan biedt een goed alternatief aan de noordzijde van station Amsterdam Zuid.  Met de bijdrage van ProRail, de Vervoerregio en de gemeente Amsterdam werd het mogelijk hier een blijvende ondergrondse fietsenstalling te realiseren. Hiermee faciliteren we een duurzame reis van deur tot tot deur.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers