Filmpje nieuw station Lansingerland-Zoetermeer

ProRail-CEO Pier Eringa en staatssecretaris Stientje van Veldhoven openden vrijdag 17 mei met andere hoogwaardigheidsbekleders het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer. Bekijk bijgaande video om een beeld te krijgen van het bijzondere nieuwe bouwwerk over Rijksweg A12.

Opening station Lansingerland Zoetermeer - vrijdag 17 mei 2019

Groen en eigenzinnig station

Station Lansingerland-Zoetermeer is een eigenzinnig bouwwerk, met behalve de trein ook metrolijn RandstadRail,  goede fietsvoorzieningen, volop parkeergelegenheid en een park op het viaduct over de snelweg. Kenmerkend is het vele groen op het viaduct. Met zo’n honderdvijftig bomen, veel beplanting en gras is daar een ‘laan’ gecreëerd. Het takkenmotief op onder meer de betonnen hekwerken aan het viaduct en het staal van de kap van de RandstadRail-halte zorgt voor een natuurlijke uitstraling.

Voor de toekomst

Het nieuwe station is duurzaam gebouwd. Zo blijven de gekozen materialen - zoals hout in de plafonds en natuurstenen vloeren - lang mooi. Maar ook kan RandstadRail zonder te grote ingrepen worden doorgetrokken richting Rotterdam, of kan het spoor op het traject Den Haag – Gouda uitgebreid worden van twee naar vier sporen. Daarnaast is rekening gehouden met een eventuele verbreding van de A12. Het station is daarmee voorbereid op de verdere groei van de vervoersbewegingen in de regio.

Boven verwachting

Het treinstation ging begin december 2018 al in gebruik, waarbij het aantal treinreizigers al ruim boven de verwachting ligt. Dagelijks zijn er gemiddeld acht- tot negenhonderd in- en uitstappers op het nieuwe treinstation Lansingerland-Zoetermeer. Vanaf zondag 19 mei gaat ook de RandstadRail rijden.

Bijzondere samenwerking

De gemeente Zoetermeer heeft het station gebouwd inclusief perrons, liften en trappen. Ook verzorgde de gemeente in nauwe samenwerking met en onder toezicht van ProRail alle technische voorzieningen die nodig zijn om het station goed te laten functioneren. ProRail richtte zich in opdracht van de gemeente Zoetermeer op de benodigde werkzaamheden aan het spoor, de spoorbeveiliging en de bovenleidingen. Normaal gesproken heeft ProRail de integrale leiding in dergelijke projecten. Kijk hier voor meer informatie over het nieuwe station.

Gepubliceerd op