Flitscamera bij overweg Bunnik

Nieuws

26 augustus 2022

In Bunnik is bij de overweg aan de Achterdijk een flitscamera geplaatst. Dit wordt gedaan om de veiligheid op de overweg te vergroten. De camera registreert weggebruikers die de rode knipperlichten en spoorbomen negeren.

Proef zonder bekeuringen

Het betreft een proef om aan te tonen dat de camera goed werkt en dat ze weggebruikers die de fout in gaan correct registreert. Het gaat alleen om voertuigen met een kenteken. Tijdens de proef worden geen bekeuringen uitgeschreven. Na de proef blijft de camera staan. De proef is een samenwerking tussen ProRail, de gemeente Bunnik en in afstemming met het Openbaar Ministerie.

Levensgevaarlijke acties

Nog te vaak rijden automobilisten, brommer- en motorrijders en vrachtwagen- en buschauffeurs een spoorwegovergang over wanneer de rode knipperlampen knipperen en de slagbomen sluiten. Om dit soort levensgevaarlijke acties een halt toe te roepen plaatst ProRail in samenwerking met het Openbaar Ministerie ‘flitscamera’s’ bij spoorwegovergangen. Weggebruikers die zich hier niet aan de verkeersregels houden kunnen straks altijd een bekeuring verwachten.

Eerdere proef in Hilversum

In 2018 deed ProRail in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de gemeente Hilversum een proef met een soortgelijke camera op twee overwegen. Na een flinke hoeveelheid boetes in de beginfase hielden weggebruikers zich steeds beter aan de verkeersregels. Met als resultaat dat er in 2020 maar liefst 50 procent minder overtredingen waren en de veiligheid op deze twee overwegen fors werd verbeterd. Na deze proef is de aanbesteding gestart.

Privacy omgeving gewaarborgd

De camera kijkt alleen naar de overweg en kan niet bewegen en niet in huizen en tuinen kijken. Andere voertuigen, voetgangers en fietsers die niets met een overtreding te maken hebben, worden automatisch wazig gemaakt door de camera. De privacy van omwonenden en weggebruikers is daarmee gewaarborgd.

BOA’s van ProRail blijven controleren

Voetgangers en fietsers die een overtreding maken, zijn natuurlijk moeilijker te achterhalen. Daarom blijven onze BOA’s regelmatig herkenbaar en onherkenbaar op locatie handhaven.

Verbeterprogramma voor overwegen

De toepassing van flitscamera’s is onderdeel van het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO). Dit programma is in 2014 gestart door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en ProRail voert het in opdracht van het ministerie uit. Doel van het LVO is om de doorstroming en veiligheid op en rond overwegen te verbeteren.

 

Als de proef in Bunnik succesvol wordt afgerond, wil ProRail starten met het plaatsen van camera’s in 22 gemeenten. Dat gebeurt op spoorwegovergangen waar verkeersregels relatief vaak worden overtreden en het risico op (bijna-)aanrijdingen groter is. Hiervoor heeft IenW budget beschikbaar gesteld. Plaatsing van de camera’s gaat in nauwe samenwerking met de gemeenten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers