Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Foto's: Blaak bestaat 25 jaar

Nieuws

17 september 2018

Station Rotterdam Blaak en de Willemsspoortunnel waren zaterdag precies 25 jaar oud. Koningin Beatrix opende het station en de tunnel op 15 september 1993. ProRail heeft het station en de omgeving het afgelopen jaar samen met regionaal vervoerder RET, gemeente Rotterdam en Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) flink vernieuwd. Bekijk hieronder de foto's.

De komst van het station heeft de stad Rotterdam veel goeds gebracht. Tot 1993 reed de trein dwars door het centrum heen. Dankzij de Willemsspoortunnel en station Blaak is daar niets meer van te zien. Dat betekent niet dat alles perfect was vanaf dat moment. Een ondergronds station brengt zo zijn eigen ongemakken mee. Zo voelde lang niet iedereen zich op zijn gemak in het ondergrondse deel van het station en konden nieuwelingen er vaak maar moeilijk de weg vinden. Ook was de bijzondere stationskap door de tand des tijds flink verweerd.

Vernieuwd, verbeterd

Daar heeft ProRail aan gewerkt. Terwijl we bovengronds de vies geworden kap volledig hebben vernieuwd, zijn we binnen samen met RET aan het werk gegaan om de aansluiting van metro en trein beter op elkaar af te stemmen en de bewegwijzering te verbeteren. Ook hebben we tijdens spoorvernieuwing in de Willemsspoortunnel eind 2016-begin 2017 de perronvloer en het meubilair gemoderniseerd.

Van binnen en van buiten

Omdat het oog ook wat wil, hebben we de kolom in de zuidhal versmald en de trappenhuizen opengebroken, zodat reizigers meer zicht hebben op het metrogedeelte. Om het overzicht  nog verder te verbeteren, laten we in het najaar nog borden plaatsen zodat reizigers vanaf de treinperrons de metrovertrektijden zien en andersom.

Historie

Niet alleen architectuur, gemak en overzicht speelden een rol in de verbouwing van het station. We hebben ook de historische binding tussen stad en station op een mooie manier vormgegeven. Het station staat op de plek waar Rotterdam begon. Op dezelfde plek stond een stadspoort die de oude Binnenrotte verbond met de Maas. Bij de opening in 1993 was al een deel van de stadsmuur in de hal teruggebracht. Samen met het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van gemeente Rotterdam hebben we vitrines geplaatst met spullen die bij de bouw van het station in de grond zijn gevonden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers