Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Foto's: het schiet lekker op bij Schiphol

Nieuws

8 augustus 2016

ProRail werkt met honderden mensen, dag en nacht, aan de spoorverdubbeling tussen Schiphol en Duivendrecht. Woensdagochtend 10 augustus worden de nieuwe sporen in dienst genomen. Op naar de finish dus.

Schoenlepel

In negen dagen tijd (van 31 juli tot 10 augustus) sluiten we nieuwe sporen aan tussen Duivendrecht en Schiphol, zodat er in de toekomst meer treinen kunnen rijden. In de afgelopen vijf jaar heeft ProRail extra sporen aangelegd, inclusief zestien nieuwe spoorviaducten en een nieuwe beweegbare spoorbrug over de Schinkel. Het nieuwe spoor is als het ware met een schoenlepel ingepast tussen het bestaande spoor en de snelweg ten zuiden van Amsterdam. Best een knappe prestatie. In deze periode sluiten we alles aan op het landelijke spoornetwerk.

Thermietlassen, wat is dat?

Als je nieuwe sporen aanlegt bestaan de rails uit 'secties'. De sporen moeten op diverse plaatsen aan elkaar worden gelast. Dat is een secuur werkje en gebeurt op een zeer hoge temperatuur, wat mooie foto's oplevert. Thermiet is een mengsel van ijzer en aluminiumpoeder.

Werkzaamheden lang van tevoren gepland

De werkzaamheden aan het spoor tussen Schiphol en Duivendrecht zijn ruim anderhalf jaar geleden gepland, in overleg met NS en Schiphol. Er werken gedurende negen dagen honderden mensen aan het spoor, dag en nacht. In een strak schema wordt van minuut tot minuut gewerkt aan het demonteren van oude sporen, het aansluiten van de nieuwe sporen, het plaatsen van bovenleidingen, het vervangen van wissels, het testen van de beveiliging en het plaatsen en in gebruik nemen van seinen. Op woensdagochtend 10 augustus worden de nieuwe sporen in dienst genomen. Dan is de spoorverdubbeling een feit en is er ruimte op het spoor voor meer treinen. De mensen die aan het spoor bij Schiphol werken gaan dan door naar de volgende klus bij Utrecht.

Waarom in de vakantie?

We plannen de werkzaamheden juist in de zomervakantie omdat er dan minder forenzen van de trein gebruik maken, denk bijvoorbeeld aan de Zuidas. Desondanks blijven de werkzaamheden hinderlijk voor vakantiereizigers naar Schiphol.  Check daarom vóór vertrek de Reisplanner. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers