Foto's: Megakraan in actie in Utrecht

Nieuws

20 september 2016

Naast het spoor in Utrecht staat een joekel van een kraan, ook wel 'een beest' van een kraan genoemd. Vannacht kwam hij in actie om de kolommen voor de nieuwe Moreelsebrug over het spoor te hijsen.

Hoger dan de Domtoren

De kolommen, de V-vormige delen waar de brug uiteindelijk op komt te liggen, zijn gemaakt in Friesland. Ze zijn te groot om over de weg te vervoeren, daarom zijn ze per boot aangevoerd. Een ‘kleine’ kraan heeft de vier kolommen vervolgens op het deel van de brug gehesen dat er al ligt. Vervolgens heeft het Beest ze over het spoor gehesen. Een knap staaltje takelen in de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 september.De kraan is maar liefst 144 lang. Daarmee is het gevaarte groter dan het hoogste gebouw van Utrecht: de Domtoren.

Welke hijsacties staan op de planning?

Plaatsen kolommen op de perrons:

  • Nacht van dinsdag 20 op woensdag 21 september
  • Nacht van maandag 3 op dinsdag 4 oktober
  • Nacht van dinsdag 4 oktober op woensdag 5 oktober

Brugdelen op de kolommen plaatsen: weekend van 15 en 16 oktober.

De Moreelsebrug

De Moreelsebrug is een nieuwe wandel- en fietsbrug over alle sporen bij Utrecht Centraal. ProRail bouwt de brug in opdracht van de gemeente Utrecht. Medio december wordt de brug in gebruik genomen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers