Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Video: Rupshor vervangt spoorgrind op Rotterdam Centraal

Nieuws

20 november 2018

ProRail en aannemer VolkerRail hebben vrijdag 16 november tot en met zondag 18 november hun steentje bijgedragen aan het milieu. Dat hebben we gedaan door een zogenoemde Rupshor in te zetten om spoorgrind (ballast) te vervangen op en om station Rotterdam Centraal. Deze machine scheidt middels een zeef de nog bruikbare (grote) spoorstenen van de te kleine. Zo kunnen we materiaal hergebruiken. Lekker duurzaam dus.

Bekijk: Spoorwerk op Rotterdam Centraal met een 'Rupshor'

Rupshor

Met de rupshor kunnen we te kleine kiezels weghalen. Kiezels die nog wel de juiste grootte hebben, leggen we meteen terug en vermengen we met nieuwe ballast. Om de rupshor te kunnen gebruiken, moeten wel eerst de spoorstaven weghalen. Dat doen we langs perron 4, 5 en 6.

72 wissels

De werkzaamheden maken onderdeel uit van een enorme operatie, waarbij vanaf dit voorjaar tot en met november tussen Rotterdam en Dordrecht en in Den Haag, Leidschendam en tussen Leiden en Alphen in totaal zestig wissels worden vervangen. Van nog eens twaalf wissels verlengen we de levensduur, onder meer door de dwarsliggers (spoorbielzen) te vernieuwen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers