Foto's: Spoorbrug ligt klaar voor de oversteek

18 november 2017

De spoorbrug in Utrecht heeft zaterdag 18 november een enorme draai gemaakt en ligt nu met zijn neus in de goede richting, naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Bijna klaar voor de oversteek.

Zondagochtend op zijn definitieve plek

Stapsvoets is de brug vandaag over de Vleutensebaan achterwaarts gedraaid en vandaaruit vooruit naar het kanaal. Om middernacht wordt het Amsterdam-Rijnkanaal gestremd voor scheepvaart. Dan schuift de brug voorzichtig op een ponton. Zondagochtend vroeg maakt hij de oversteek. Vervolgens schuift de brug nog een beetje opzij richting zijn oudere broertje, waar hij ongeveer 20 centimeter naast komt te liggen. Daarover morgen meer.

Volg de spoorbrug via onze webcams

Het transport en de plaatsing van de burg zijn live te volgen via drie webcams.

Waarom een nieuwe spoorbrug?

De spoorbrug is onderdeel van de spoorverdubbeling Utrecht Centraal - Leidsche Rijn. Daarmee ontstaat eind 2018 ruimte voor meer treinen richting Woerden en Den Haag. In april nemen we de nieuwe spoorbrug in gebruik en meteen daarna gaan we de 'oude' spoorbrug stiller maken, opknappen en wat hoger leggen. De plaatsing van de spoorbrug is een coproductie van ProRail, BAM Infra en HSM Steel Structures. Het ministeruie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de spoorverdubbeling gefinancierd.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers