Geen koude kont meer door nieuwe bankjes

Nieuws

16 december 2016

De stalen banken die nu op de stations staan zijn aan vervanging toe, daarom plaatst ProRail op 200 stations duurzame hardhouten banken. De banken zijn gemaakt van gecertificeerd FSC hout. Deze banken staan op de perrons, maar ook in wachtruimtes en in de stationshallen. Uiteraard zijn de nieuwe banken ook direct geplaatst op nieuwe stations als Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal.

Bekijk: Geen koude kont meer door nieuwe banken

Wat maakt de nieuwe banken bijzonder?

Houten bankjes  bieden meer zitcomfort. Ze zijn minder koud en hebben een betere ergonomie. Daarnaast ogen ze vriendelijker. Ook zijn ze groter; minimaal 4 zitplaatsen zodat je niet zo dicht naast iemand hoeft te zitten.  De architect kan kiezen uit zes verschillende kleuren. Door behandeling met een speciale coating zijn de banken beschermd tegen allerlei weersomstandigheden.

Duurzaamheid

Toen bij het ontwerp van de bankjes de keuze op hout viel, werd er ook gelijk gekozen om de bankjes van gecertificeerd hout te maken zodat we zeker weten dat het duurzaam geproduceerd wordt. Daarnaast zijn ze ook duurzaam wat betreft onderhoud en levensduur.  Duurzaamheid is één van de vier hoofddoelen van ProRail. Het gebruik van duurzaam materiaal vormt hier een belangrijk onderdeel van. In de brochure Duurzaam Spoor lees je meer  over de duurzaamheidsambities van ProRail. Het materiaal van de oude bankjes wordt uiteraard weer opnieuw gebruikt.

Zelfde uitstraling

Het vervangen van de banken richt zich op de 50 grootste stations en 150 middelgrote en enkele kleine stations. Op deze manier profiteert 90% van de treinreizigers van de nieuwe bankjes. Daarnaast krijgen de stations zo allemaal dezelfde uitstraling. In 2020 is het project afgerond.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers