Geen opstelterrein voor Uitgeest

Nieuws

5 februari 2019

In de toekomst gaan er meer treinen rijden op het traject Alkmaar - Amsterdam. Om dat mogelijk te maken moet het spoor worden aangepast. Er komt bijvoorbeeld een 'parkeerterrein' voor treinen bij Heerhugowaard. Een opstelterrein bij Uitgeest is na zorgvuldige afweging niet nodig.

Meer treinen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ProRail werken samen aan het invoeren van een hoogfrequente dienstregeling op drukke treincorridors in Nederland: Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Zo rijdt er op het traject Amsterdam - Eindhoven al elke tien minuten een trein. Op het traject Alkmaar – Amsterdam gaan in de toekomst ook 6 Intercity’s per uur rijden. En op het traject Amsterdam – Uitgeest 6 Sprinters per uur. Voordat het zover is moet het spoor op enkele plaatsen worden aangepast. Daarover is op 30 januari 2019 een besluit genomen.

Aanpassingen aan het spoor

De aanpassingen variëren van geluids- en overwegmaatregelen tot een parkeervoorziening voor treinen, een zogenaamd opstelterrein. In een eerder stadium was Uitgeest aangewezen als locatie voor een nieuw opstelterrein. Zorgvuldig onderzoek leert dat dat toch niet nodig is. De extra treinen worden straks op verschillende plaatsen langs het tracé opgesteld en schoongemaakt. Bijvoorbeeld in Zaandam en op het al geplande opstelterrein bij Heerhugowaard. Verder worden langs het traject diverse geluidsmaatregelen getroffen. En station Uitgeest krijgt een mooie nieuwe traverse, een loopbrug voor reizigers.  

Vervolg van de procedure

Het besluit van eind januari gaat over de zogenaamde “voorkeursvarianten” die nodig zijn om meer treinverkeer mogelijk te maken. Die worden nu uitgewerkt en daarna volgt de planologische procedure (de ‘Tracéwetprocedure’). De publicatie van het Ontwerp Tracébesluit (OTB) wordt voorzien in 2020. Bij de benodigde onderzoeken en de voorbereiding van de Tracéwetprocedure zullen de gemeenten, belanghebbende groeperingen en omwonenden worden betrokken.

 

 

 

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers