GLOW zet station Eindhoven in de schijnwerpers

Nieuws

11 november 2016

Het vernieuwde station Eindhoven speelt een prominente rol tijdens het lichtevenement GLOW dat morgen van start gaat. Meest opvallend is het plafond in de nieuwe passage. Dat wordt door de organisatie van GLOW beschouwd als een evenement op zich; wat ons betreft een prachtig compliment!

Architect Luc Veeger heeft in het ontwerp voor het nieuwe station veel aandacht besteed aan licht. In de nieuwe passage zit een lichtplafond dat bestaat uit een 100% recyclebare folie waarboven de allernieuwste LED verlichting is gemonteerd. Ook zijn er led-lijnen opgenomen in de glazen dakliggers en is alle verlichting energieneutraal door de geïntegreerde zonnepanelen in de glasdaken en op de perronkap. De organisatie van GLOW spreekt van NEW LIGHT en nodigt bezoekers van het festival uit het plafond zelf te komen bewonderen.

Trainsketch

Stap maar in en ontwerp je eigen ‘licht trein’. In de stationshal aan de centrumzijde komt een interactieve lichtinstallatie van het Eindhovense ontwerpteam Enversed te staan. Deze lichtinstallatie genaamd ‘TraiNSketch’, maakt je onderdeel van een dynamisch schilderij waarin de wereld van de Nederlandse Spoorwegen en ProRail in een sneltreinvaart voorbij schiet. In- en uitchecken is niet nodig voor deze reis.

Kunst op het voorplein

Ook het voorplein van het station speelt dit jaar een prominente rol. Hier staat het interactieve lichtkunstwerk van Ivo Schoofs. Het gaat om een 21 meter hoge installatie waarmee door middel van gekleurd licht en beweging nieuwe karakters in de omgeving ontstaan. Kijkers worden uitgedaagd de telkens nieuwe structuren te ontdekken, maar je kunt natuurlijk ook het station bewonderen.

Nieuwe station

Samen met onze partners NS en de gemeente Eindhoven zijn we trots op de rol die het station dit jaar mag spelen tijdens het lichtevenement GLOW. En dat terwijl we nog niet eens helemaal klaar zijn met de vernieuwing van het station. De komende maanden werken we nog hard door aan de restauratie en renovatie van de oude tunnel. In de gerestaureerde passage is door de architect een lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde geïntegreerd dat in het voorjaar van 2017 gereed is. Daarna gaat NS door met het vernieuwen van de stationshal aan de centrumzijde. Dat duurt naar verwachting nog tot eind 2017.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers