Graafwerkzaamheden met een explosief staartje

Nieuws

20 mei 2019

Terwijl heel Gelderland op één oor ligt, werken de mensen van Strukton Rail en ProRail hard door. Sinds april jl. worden 's nachts namelijk veel werkzaamheden uitgevoerd voor de verbetering van het spoor tussen Zevenaar, Didam en Wehl. En bij dat graafwerk kwam nog wat bij kijken!

Grondwerkzaamheden

In mei zijn de meeste werkzaamheden uitgevoerd bij het spoor nabij Groot Holthuizen in Zevenaar. De grond bij het bestaande spoor wordt daar voorbereid voor de aanleg van het nieuwe tweede spoor. Dit gebeurt 's nachts om het treinverkeer niet te verstoren en voor de veiligheid van de werknemers. Het nieuwe tweede spoor wordt komende zomer tussen 27 juli en 11 augustus gebouwd.

Op de foto's is te zien hoe onder andere het oude grond naast het spoor wordt weggegraven. Na het afgraven stort de aannemer nieuw zand waarop in de zomer nieuw ballastgrind, dwarsliggers en spoorrails wordt gelegd.

Een onaangename verrassing

Tijdens de graafwerkzaamheden nabij de Poelwijkerlaan in Zevenaar werden Strukton Rail en ProRail met een onaangename verrassing geconfronteerd. In de nacht van 20 op 21 mei werd een onbekend object in de grond ontdekt. Dit bleek een 500 pond zwaar explosief uit de Tweede Wereldoorlog te zijn. In het weekend hiervoor werden al kleinere explosieven gevonden. 

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is bezig het explosief met speciaal materieel op te ruimen. Om de veiligheid te garanderen is het treinverkeer tussen Zevenaar en Wehl tijdelijk gestopt. Zodra het projectiel door de EOD onschadelijk is gemaakt, zal het treinverkeer zo snel mogelijk worden herstart. Ook zal Strukton Rail de grondwerkzaamheden tot en met 30 mei hervatten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers