Grande finale voor spoorverdubbeling bij Utrecht

Nieuws

8 oktober 2018

In de herfstvakantie werken we dag en nacht aan de spoorverdubbeling tussen Utrecht Centraal en Utrecht Leidsche Rijn. Een gigantisch project met een schitterende nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Op maandag 29 oktober nemen we ook de tweede spoorbrug weer in gebruik.

Voordelen voor de reiziger

Het traject Utrecht Centraal - Leidsche Rijn gaat van twee naar vier sporen. Sprinters en Intercity's rijden vanaf medio december niet meer op hetzelfde spoor. Dat heeft veel voordelen: minder kans op vertraging en kortere reistijden. Bovendien maakt die flexibiliteit vanaf de nieuwe dienstregeling eind 2018 de inpassing van een heel nieuw station in de dienstregeling mogelijk: Lansingerland-Zoetermeer, met vier keer per uur een Sprinter. 

Spannende momenten

De verdubbeling van het spoor tussen de stations Utrecht Centraal en Leidsche Rijn is een enorm groot project. Belangrijk onderdeel was de bouw en aanleg van de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. In november 2017 werd de spoorbrug tussen de twee bestaande bruggen ingelegd. Dat was spannend millimeterwerk, goed zichtbaar op de spectaculaire timelapse.

In april reden de eerste treinen over nieuwe spoorbrug

In de maanden daarna is het spoor op de nieuwe brug gebouwd. Denk aan ballast, beveiliging, seinen, dwarsliggers, bovenleiding en sporen. Maandagochtend 16 april 2018 reden de eerste treinen over de nieuwe spoorbrug. De 'oude' spoorbrug werd meteen uit dienst genomen voor een grote onderhoudsbeurt.

Oude spoorbrug straks als nieuw in dienst

De 'oude' spoorbrug is stiller gemaakt, gereviseerd en 30 centimeter hoger gelegd. Door de brug op te hogen wordt de doorvaarthoogte voor de scheepvaart vergroot. In de herfstvakantie in oktober wordt 9 dagen en nachten achter elkaar doorgewerkt, zodat daarna alle vier de sporen in gebruik kunnen worden genomen. Maandagochtend 29 oktober kan over beide spoorbruggen worden gereden. De spoorverdubbeling is dan een feit.

Werkzaamheden herfstvakantie, gevolgen treinverkeer

Van zaterdagnacht 20 oktober tot maandagochtend 29 oktober 05.00 uur werken we dag en nacht aan de afrondende werkzaamheden van de spoorverdubbeling. Er kunnen geen treinen rijden. De gevolgen voor het treinverkeer:   

  • Reizigers op de trajecten Rotterdam Centraal-Utrecht Centraal, Den Haag Centraal-Utrecht Centraal en Leiden Centraal-Utrecht Centraal kunnen omreizen via Schiphol Airport.
  • Tussen Rotterdam Centraal/Den Haag Centraal en Woerden is de dienstregeling aangepast.  
  • Tussen Woerden en Utrecht Centraal rijden bussen.
  • Afhankelijk van het gereisde traject varieert de geschatte extra reistijd van een kwartier tot drie kwartier. Reizigers kunnen voor een reisadvies op maat hun reis van tevoren plannen op ns.nl of in de NS-app.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers