Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Greenport Venlo krijgt nieuwe spooraansluiting

Nieuws

18 september 2018

In Venlo is vanmiddag het startschot gegeven voor de aanleg van een nieuwe spooraansluiting voor de nog te realiseren Railterminal Greenport Venlo. ProRail en aannemer Dura Vermeer Railinfra gaan in opdracht van het ontwikkelbedrijf Greenport Venlo in totaal ca 6 kilometer nieuw spoor aanleggen. Dat gaat naar de Railterminal waar vanaf begin 2020 spoorgoederenvervoerders hun containers kunnen laden en lossen.

Railterminal Greenport Venlo

De komst van de Railterminal Greenport Venlo – een project van de Cabooter Group - is belangrijk voor de economische ontwikkeling van het bedrijventerrein Greenport Venlo. Deze logistieke hotspot op de grens met Duitsland speelt een belangrijke rol in de ontsluiting van het achterland van de haven van Rotterdam. Steeds meer bedrijven vestigen zich daarom in deze regio en daarmee neemt ook de aan- en afvoer van goederen toe. Een aansluiting op het spoor maakt het gebied extra aantrekkelijk. Bovendien is het milieuvriendelijk en ontlast dit het wegverkeer. Eén trein per dag scheelt ruim 10.000 vrachtauto's per jaar.

Onthullen bouwbord

De opdracht voor de bouw is eind 2017 gegeven aan Dura Vermeer Railinfra. Het startschot voor de werkzaamheden werd vanmiddag gegeven door gedeputeerde Joost van den Akker van de provincie Limburg samen met bestuurders van de gemeente Venlo, Horst aan de Maas, en natuurlijk het ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. Namens ProRail was ook regiodirecteur Wendy de Wild aanwezig. Tezamen onthulden zij een bouwbord.

Spooraansluiting

De railterminal komt te liggen tussen de N295 en de Grubbenvorsterweg ten zuiden van het spoor. De terminal zal zowel vanuit het oosten als het westen bereikbaar zijn voor treinen met een lengte van maximaal 750 meter. Treinen uit het westen kunnen via een wissel afslaan naar de railterminal. Voor treinen uit het oosten komt er een spoor te liggen tussen de beide hoofdsporen waar ze kunnen wachten om veilig te kunnen oversteken. In totaal bouwen ProRail en Dura Vermeer ca 6 km nieuw spoor en 15 nieuwe wissels. De ingebruikname van deze sporen staat gepland voor eind 2019 en de opening van de Railterminal begin 2020.

ProRail Verbindt

De realisatie van de spooraansluiting past binnen onze ambitie mensen, bedrijven en steden met elkaar te verbinden en het spoorgoederenvervoer te stimuleren. Dat willen we doen met zo min mogelijk hinder voor de omgeving.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers