Groen licht voor PHS Geldermalsen

Staatssecretaris Sharon Dijksma en de gemeente Geldermalsen hebben vandaag hun handtekening gezet onder de aanpassingen die nodig zijn voor PHS in Geldermalsen. Er komt onder meer een apart spoor voor de MerwedeLingelijn en het station krijgt twee extra perrons.
Burgemeester De Vries (l) en staatssecretaris Dijksma
Burgemeester De Vries (l) en staatssecretaris Dijksma

PHS

Niet meer op je horloge hoeven kijken of je je trein wel haalt. Want hij komt gewoon om de 10 minuten. Dat is het doel van het Programma Hoogfreqent Spoorvervoer. Om dat mogelijk te maken, moet op een aantal plaatsen het spoor worden aangepast, zoals in Geldermalsen. Na de aanpassingen kunnen er meer treinen rijden op de corridor Amsterdam - Eindhoven.

Omgeving intensief betrokken

De aanpassingen in Geldermalsen zijn intensief besproken met omwonenden. Zij maken zich grote zorgen over de hinder van het extra spoor en de toename van het treinverkeer. Dat leidde soms tot pittige discussies. Na een uitgebreid participatieproces ging de gemeenteraad van Geldermalsen akkoord met de plannen en konden de handtekeningen vandaag worden gezet. 

Aanpassingen

De belangrijkste aanpassing in Geldermalsen is de aanleg van een apart spoor voor de treinen van en naar Dordrecht. Deze hoeven straks geen gebruik meer te maken van de sporen naar Utrecht en Den Bosch. De beide overwegen in Geldermalsen worden opgeheven en daarvoor in de plaats komen drie onderdoorgangen waarvan er een komt te liggen in een nieuwe randweg om Tricht. Verder komen er geluidsschermen en worden er maatregelen genomen om de trillingshinder te verminderen.

Station Geldermalsen

Ook station Geldermalsen gaat op de schop. Er komen hier twee nieuwe perrons bij en de loopbrug naar het perron wordt vervangen door een reizigerstunnel. Als alles verloopt volgens plan gaat de eerste schop in 2019 de grond in. 

Gepubliceerd op