Haags Startstation Erasmuslijn nadert voltooiing

Nieuws

11 mei 2016

De bouw van de HSE (Haags Startstation Erasmuslijn) verloopt voorspoedig. Op dit moment is aannemer BAM Infra bezig met de bouw van de kapconstructie, de afbouw van het startstation en het aanleggen van spoor en bovenleiding op het spoorviaduct. ProRail is namens de gemeente Den Haag opdrachtgever voor dit project.

Het startstation, waar de metro’s straks daadwerkelijk zullen stoppen, is in ruwbouw gereed. Alle grote werkzaamheden zijn op deze locatie voorbij. Ook zijn alle tijdelijke steigerconstructies afgelopen periode verwijderd. De aannemer bouwt op dit moment de ruimtes binnen in het startstation af. In de eerste helft van mei wordt alleen nog de emaillen beplating aan de buitenzijde aangebracht.

Kapconstructie

De kapconstructie op het viaduct is zo goed als klaar. Alle stalen buisdelen zijn gemonteerd en de verbinding tussen het startstation en de stationshal van Den Haag Centraal is gereed. Tot en met eind mei plaatst de aannemer de laatste glasplaten in de constructie. Tegelijkertijd worden de perrons ingericht en betegeld met natuursteen. Ook worden onder andere omroepinstallaties en verlichting aangebracht.

Spoorviaduct

In het stalen spoorviaduct vinden nog volop werkzaamheden plaats. In april zijn de sporen aangelegd op het viaduct en de zettingsvrije plaat. In de maand mei brengt de aannemer de bovenleiding aan en wordt het viaduct schoongemaakt en voorzien van een laatste verflaag. Daarna start Siemens met het aanbrengen van de spoorbeveiliging. Om de spoorbeveiliging aan te brengen worden er kabels getrokken, seinen geplaatst langs het spoor en diverse aansluitingen gemaakt in het spoor.

Testen

Veiligheid is een belangrijk onderdeel van het spoor. Vanaf half juli worden daarom alle installaties van de HSE uitvoerig getest en waar nodig aangepast of bijgesteld. Ook krijgen machinisten van de metrotoestellen de kans om voor de ingebruikname alvast proef te rijden op het viaduct. De testperiode duurt tot eind augustus, waarna de HSE officieel in gebruik genomen wordt. Ongeveer tegelijkertijd met de officiële ingebruikname van de HSE start de gemeente Den Haag met de inrichting van de groenstrook langs het HSE-terrein.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers