Hanzelijn weer in gebruik

Nieuws

12 december 2022

Het herstel van de Hanzelijn is afgerond. Sinds begin september reden er geen treinen meer tussen Lelystad en Dronten. Dat was het gevolg van kortsluiting die ontstond nadat een hoogspanningskabel op de bovenleiding terecht kwam. Vanaf zondag 11 december is het spoor weer in gebruik.

Ongekende schade 

De schade aan het spoor was ongekend. Harro Homan, regiodirecteur ProRail, blikt terug: “Het herstel heeft plaatsgevonden op een traject van zeven kilometer. Van kabels tot onze veiligheidssystemen, overal was er schade. De opgave om dat te repareren, zonder voorbereidingstijd en in tijden van materiaal- en personeelstekorten, was groot. Dat het in dit tijdsbestek gelukt is, dat is fantastisch nieuws.” 

In totaal is er bijna 100 kilometer aan kabels vervangen, zowel boven als onder de grond. Relaiskasten, een belangrijk onderdeel voor de spoorbeveiliging, zijn naar de fabrikant gegaan om te repareren en te testen. En zelfs stukken spoor zijn vervangen, waar de bovenleiding op het spoor terecht is gekomen. 

Bekijk: Video over tien jaar Hanzelijn en de treinen rijden weer

De reiziger weer in de trein 

De afgelopen week zijn alle systemen uitgebreid getest, om de veiligheid te garanderen. Zaterdag 10 december rijden ook de eerste treinen weer over het spoor, op dat moment nog zonder reizigers. Irma Winkenius, regiodirecteur bij NS, is blij dat daar verandering in komt: “De verbinding die de Hanzelijn maakt gaat verder dan het spoor. Het is een verbinding tussen de Randstad en Zwolle en alles daar tussenin. We zien dat die de afgelopen maanden erg gemist is. We zijn dan ook blij de reiziger weer te kunnen verwelkomen in onze treinen.” 

Tien jaar Hanzelijn

De Hanzelijn werd tien jaar geleden in gebruik genomen. Toen was het Koningin Beatrix die de officiële opening heeft verricht. Gedeputeerde van provincie Flevoland Jan de Reus: “De Hanzelijn heeft zijn waarde de afgelopen tien jaar meer dan bewezen. We zijn dan ook blij met de prioriteit die het herstel de afgelopen maanden heeft gekregen. Het is fijn dat alle inwoners van Flevoland en daarbuiten er weer gebruik van kunnen maken.” 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers