Hemelvaart: werk aan het spoor op Utrecht Centraal

Nieuws

28 april 2016

In de week van Hemelvaart zijn er van 2 tot en met 8 mei werkzaamheden op en rond Utrecht Centraal. Dat gebeurt als onderdeel van de omvangrijke vernieuwing van dit spoorhart van Nederland.

Rondom het derde perron (spoor 5 en 7) worden de sporen opnieuw aangesloten, zodat daarvandaan treinen sneller kunnen doorrijden naar Amsterdam. ProRail-bouwmanager Ronald Hazeu: “Om dat voor elkaar te kunnen krijgen, gaan we een aantal wissels opbreken. Ook het spoor gaat eruit, zodat er ruimte komt om de nieuwe sporen rechter te kunnen leggen. Hiervoor moeten we de vorm van het derde perron enigszins aanpassen. We gaan de noord- en zuidzijde van het perron ‘rechttrekken’, om het zo maar te zeggen. Daardoor kunnen treinen er straks met een hogere snelheid binnenkomen en vertrekken".

Logisch

Ronald vervolgd zijn verhaal: “Om sneller aankomen en vertrekken mogelijk te maken, moeten we ook het beveiligingssysteem aanpassen. Zowel op Utrecht Centraal als op het traject Amsterdam-Utrecht. Daarmee ontstaat er een logische corridor vanuit het zuiden richting Amsterdam.”

Hard werken

Maar ook aan de noordkant van het zevende perron (spoor 18 en 19) wordt hard gewerkt. “Daar ligt nu nog een werkspoor in de richting van het zevende perron. Dat halen we weg, zodat we daar nieuwe, definitieve sporen kunnen gaan bouwen. De aansluiting daarvan op de rest van het spoornet gebeurt eind mei,” verteld de bouwmanager.

Reizigers

Tijdens de week van Hemelvaart/meivakantie zullen sommige treinen vanaf andere sporen vertrekken en aankomen. Ronald Hazeu: “En in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er extra reisbeperkingen. Dan testen we het treinbeveiligingssysteem.” Dus wie tussen 2 en 8 mei op pad gaat, kan het beste voor de laatste nieuws over het treinverkeer even kijken op www.ns.nl/treinverkeerutrecht. Eventuele reisplannen hoeven dan geen verrassingen op te leveren.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers