Herfstvakantie: elke dag 500 ‘gele hesjes’ in de weer op Utrecht Centraal

Nieuws

11 oktober 2016

De herfstvakantie is aantocht. Dat betekent minder treinreizigers. Een goed moment om bij Utrecht Centraal een flinke klus te klaren. Tussen 15 en 23 oktober zijn er negen dagen lang élke dag zo´n 400 tot 500 ‘gele hesjes’ in de weer.

“Het gaat echt om het allerlaatste deel van het emplacement dat nog niet is aangepast”, vertelt Bart Hoogendoorn. Hij is Coördinator Buitendienststellingen en zorgt van uur tot uur dat het draaiboek van een buitendienststelling actueel is en dat ook blijft. “Het is vooral een kwestie van ombouwen en vernieuwen. Zo ligt er in het verlengde van de sporen 8 en 9 nog één spoor met allerlei wissels die nergens meer naartoe leiden. Die gaan we er allemaal uithalen.”

Nooit meer wachten

Maar ook aan de noordzijde liggen nog allemaal oude wissels en oud spoor. “Dat halen we eveneens weg. Er komt een compleet nieuwe lay-out met nieuwe sporen voor terug. De twaalf wissels die er nu nog liggen, vervangen we voor vijf geheel nieuwe.”

Grote kranen

Er komen grote kranen aan te pas om die spoordelen eruit te halen. En werktreinen voeren oude spoordelen en ballast af en voeren nieuwe weer aan. Bart: “We gaan met drie stopmachines tegelijkertijd werken; die leggen het spoor op de juiste plek. Verder wordt op dit moment spoor 9 helemaal vernieuwd en het bijbehorende perron verbreed. Dan hoeven we straks spoor 9 alleen nog maar aan de noord- en zuidzijde aan te sluiten. Dan is ook dat spoor weer berijdbaar.  Dit is bovendien het laatste perron en perronspoor op Utrecht Centraal dat nog moest worden vernieuwd.”

Beveiliging

Naast deze spoorvernieuwing wacht ook nog de ombouw van de overwegbeveiliging in de richting van Hilversum. “We gaan die beveiliging verkassen van het relaishuis in Utrecht naar een relaishuis in Blauwkapel. Door die beveiliging te ‘ontvlechten’, is er straks minder kans op fouten of storingen tijdens een aanpassing of reparatie.”

Moreelsebrug

Tot slot worden de laatste brugdelen van de Moreelsbrug, de wandel- en fietsverbinding tussen binnenstad en het westen van Utrecht, op hun plaats gehesen. “Dat gebeurt in de eerste vier dagen”, vertelt Bart. “Aannemer Colijn buigt zich daarover, maar ze liften mee met onze buitendienststelling. Dat is wel zo praktisch.” De stalen brugdelen zijn tussen de 15 en 19 meter lang. Ze worden in twee stukken aangevoerd over de weg, ter plekke samengevoegd en daarna op hun plek gehesen. Er staat al een enorme kraan te wachten op het oude busplein aan centrumzijde.

Reisinformatie

Reizigers moeten er tijdens de buitendienststelling rekening mee houden dat treinen van heel andere perrons kunnen vertrekken. Voorkom verrassingen en raadpleeg voor vertrek altijd even www.ns.nl/treinverkeerutrecht

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers