Herstel Calandbrug gaat maanden duren

Nieuws

19 mei 2022

Het herstel van de kapotte Calandbrug gaat waarschijnlijk enkele maanden duren. Vorige week kwam de schade aan de brug aan het licht. Het herstellen is een omvangrijke klus die, naar nu blijkt, lang duurt. Tot die tijd blijft de brug om veiligheidsredenen dicht voor het wegverkeer. ProRail betreurt de ontstane situatie en onderzoekt alternatieve reismogelijkheden.

Kapotte lagers

Sinds dinsdag 10 mei is de Calandbrug in Rozenburg door een storing niet meer te gebruiken voor wegverkeer. De kapotte lagers bij het omloopwiel zorgen ervoor dat de brug niet meer veilig bediend kan worden. De brug staat open zodat scheepvaartverkeer wel doorgang kan vinden.

Over de ruim vijftig jaar oude brug rijden sinds november 2021 geen goederentreinen meer. Deze rijden sindsdien over het nieuw aangelegde Theemswegtracé. Vorige week werd een tikkend geluid in de brug geconstateerd. Uit voorzorg is besloten de brug niet meer te bedienen. De afgelopen dagen heeft er onderzoek plaatsgevonden. Gebleken is dat kapotte lagers aan het omloopwiel de oorzaak van de storing zijn.

Het renoveren is een omvangrijke klus. Het probleem zit diep in de brug en grote onderdelen moeten vervangen worden. Dit betekent dat de brug enkele maanden buiten dienst is. De komende periode worden ook de andere lagers van de omloopwielen gecontroleerd.

Omleidroutes

Tot die tijd heeft Rijkswaterstaat omleidroutes ingesteld. Het wegverkeer kan omrijden via de Thomassentunnel. Het vervoer van gevaarlijke stoffen en het langzaamrijdend verkeer kan omrijden via het onderliggende wegennet, de route over de Rozenburgsesluis, dus de Theemsweg en de Neckarweg. Fietsers en voetgangers worden ook omgeleid via de fiets- en voetpaden langs dezelfde route.

Dit kost weggebruikers rond de tien minuten extra reistijd. Fietsers zijn twintig minuten langer onderweg. ProRail betreurt de ontstane situatie en bekijkt in overleg met betrokken partijen of er alternatieve reismogelijkheden te vinden zijn.

Lees meer over de compensatieregeling Calandbrug

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers