Herstel spoor Dalfsen in volle gang

Nieuws

25 februari 2016

Door de botsing in Dalfsen zijn masten van de bovenleiding, spoorstaven, dwarsliggers en spoorapparatuur flink beschadigd. Gisteren is ProRail samen met aannemer Strukton al bezig geweest met voorbereidende werkzaamheden, zoals de aanvoer van materieel. We kunnen nog niet zeggen wanneer de werkzaamheden zijn afgerond.

De herstelwerkzaamheden zijn gistermiddag direct gestart nadat het laatste treindeel was weggetakeld

Spoorschade

Twee stalen bovenleidingportalen (de palen waaraan de bovenleiding zit) inclusief de fundering ervan, moeten worden vernieuwd. Het spoor is over een lengte van ruim 180 meter volledig beschadigd en wordt compleet vervangen. Naast nieuwe spoorstaven zijn er 300 nieuwe dwarsliggers nodig en wordt er 400 ton spoorgrind (ballast) gestort. Ook de bovenleiding wordt over een lengte van 300 compleet vernieuwd.

Schade spoorapparatuur

Bij de overweg Het Lageveld wordt een totaal nieuwe overweginstallatie (AHOB) geplaatst en ook vervangen wij een hoogspanningskast die beschadigd is geraakt.

Werkzaamheden sinds gistermiddag

Na het bergen van het laatste treindeel zijn we gistermiddag gestart met het weghalen van de beschadigde spoorstaven, dwarsliggers en het spoorgrind. Ook zijn twee masten van de bovenleiding inclusief de fundering vernieuwd. En we hebben de grond afgegraven die was vervuild met diesel van de hoogwerker, en olie en koelvloeistof van de trein. Hiervoor in de plaats is schone grond aangevoerd. In deze video een terugblik:

Met man en macht

Er worden 60 spoorwerkers per 24 uur ingezet. Nadat het spoor is vernieuwd, kan worden gestart met het werk aan de bovenleiding. Wanneer de portalen weer staan en de bedrading opnieuw is getrokken, wordt alles uitgebreid getest. Pas als alles naar behoren functioneert kunnen treinen weer gaan rijden.

Bussen

Vanwege het ongeval rijden er tussen Ommen en Zwolle bussen in plaats van treinen. Check voor je op reis gaat de reisplanner van je vervoerder voor het meest actuele reisadvies.
 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers