'Het Hemelbed' is defect

Nieuws

Gepubliceerd op 21 augustus 2015 - Laatste update: 14 augustus 2020 21:31 uur

De spoorhefbrug over de Oude Maas tussen Dordrecht en Zwijndrecht -lokaal bekend als 'Het Hemelbed'- wordt sinds dinsdagmiddag 18 augustus niet meer gehesen. We ontdekte een technisch mankement in een van de kabelwielen waarlangs de hijskabels van de hefbrug lopen. Uit voorzorg is besloten de hefbrug niet meer te hijsen tot het euvel is verholpen.

Het treinverkeer ondervindt geen hinder van de storing. De scheepvaart wordt door Rijkswaterstaat geïnformeerd over de kapotte spoorbrug. Schepen hoger dan 11,4 meter wordt geadviseerd om te varen via de Noord. Dat levert extra vaartijd op voor schippers.

Reparatie

Het spoordek wordt normaal gesproken meerdere keren per dag gehesen om doorgang te bieden aan de scheepvaart over de Oude Maas. Afgelopen dinsdag bleek dat er een probleem was met een van de kabelwielen. Het wiel kon niet meer draaien door kapotte lagers. Daarop is besloten de brug niet meer te heffen. We zijn samen met een gespecialiseerde aannemer bezig de schade te herstellen zodat de brug zo snel mogelijk weer gehesen kan worden.

Eerdere problemen

Eerder dit jaar was er ook al een defect aan de brug. De spoorbrug over de Oude Maas tussen Dordrecht en Zwijndrecht kon toen een aantal weken niet open vanwege een probleem aan de hijskabels. De harde wind zorgde er destijds voor dat reparatiewerkzaamheden niet konden worden uitgevoerd. Voorzover bekend is er geen relatie tussen de problemen destijds en nu.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers