Het Hemelbed wordt weer gehesen

Nieuws

Gepubliceerd op 2 september 2015 - Laatste update: 14 augustus 2020 21:43 uur

De spoorhefbrug over de Oude Maas tussen Dordrecht en Zwijndrecht -lokaal bekend als Het Hemelbed- is weer volledig in dienst. Daarmee zijn de problemen voor de scheepvaart helemaal voorbij.

Normaal gesproken gaat de spoorbrug doordeweeks om het uur open voor schepen hoger dan 11 meter op de Oude Maas bij Dordrecht -in het weekend zelfs ieder uur. Op dinsdag 18 augustus werd tijdens een inspectie een technisch mankement ontdekt aan een van de kabelwielen waarlangs de hijskabels van de brug lopen. Uit voorzorg werd toen besloten de hefbrug niet meer te hijsen, tot het euvel was verholpen. Voor het treinverkeer leverde dat geen problemen op, maar voor de scheepvaart op deze druk bevaren route deste meer. Gelukkig konden schepen omvaren via de Noord en de Nieuwe Maas. Dat leverde wel een aantal uur extra vaartijd op.

Kapotte lager

Het technisch mankement bleek een kapotte lager te zijn, waardoor het kabelwiel niet meer kon draaien. Samen met een gespecialiseerde aannemer hebben we toen vrij snel een nieuwe lager kunnen plaatsen, waardoor de brug weer gehesen kon worden. Inmiddels was ook duidelijk dat bij twee andere kabelwielen vergelijkbare problemen zichtbaar waren. Omdat onduidelijk was hoe hard die andere twee lagers sleten, werd uit voorzorg de brug nog maar vier keer per dag gehesen.

Maatwerk

De Brug over de Oude Maas is uniek. Dat betekent dat reserveonderdelen niet op voorraad liggen, maar speciaal gemaakt moeten worden. Vanwege dit maatwerk duurde het tot afgelopen weekend voordat we de brug definitief konden herstellen. Nu de lagers vervangen zijn wordt de brug weer volgens de normale openingstijden geopend voor de scheepvaart. 


Eerdere problemen


Eerder dit jaar was er ook al een defect aan de brug. De spoorbrug over de Oude Maas tussen Dordrecht en Zwijndrecht kon toen een aantal weken niet open vanwege een probleem aan de hijskabels. De harde wind zorgde er destijds voor dat reparatiewerkzaamheden niet konden worden uitgevoerd. Er is geen relatie tussen de problemen nu en de problemen destijds.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers