Het nieuwe station Amsterdam Zuid krijgt veel voorzieningen

Nieuws

19 april 2018

Het nieuwe station Amsterdam Zuid is met de te verwachten reizigersgroei en het aanbod aan voorzieningen straks klaar voor een plek in de top vijf stations in Nederland. Qua voorzieningenaanbod wordt het station vergelijkbaar met Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal. De gemeente Amsterdam, ProRail en NS Stations tekenden vandaag een overeenkomst over de toekomstige voorzieningen op Amsterdam Zuid.

Een functioneel station met internationale allure

Het nieuwe station Amsterdam Zuid wordt een overzichtelijk station met een gelijkvloerse vrije doorgang tussen het Zuidplein en het Mahlerplein. Alle lessen van de laatste grote stationsverbouwingen zoals Breda, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal zijn verwerkt in het ontwerp. Het ontwerp is gemaakt door ZuidPlus, de combinatie van Fluor, Heijmans en Hochtief, die het nieuwe station gaat bouwen als onderdeel van het project Zuidasdok.

Brede passages en overdekte looproutes

De huidige Minervapassage wordt verbreed naar 40 meter en de nieuwe Brittenpassage wordt 15 meter breed. De passages geven toegang tot zowel trein als metro, bewaakte fietsenstallingen, kaartverkoop, winkels en overige stationsvoorzieningen. Aan de buitenzijde van het station tussen de twee passages in, komen overdekte looproutes met voorzieningen die ook de taxi-, bus- en tramreizigers van alle gemakken voorzien. Die dragen ook bij aan de bouwkundige voorbereiding van een eventueel toekomstig derde perron.

Oppervlakte bijna drie keer zo groot

Station Amsterdam Zuid groeit substantieel van 1.750 m2 naar 5.400 m2. Daarnaast krijgen alle ruimtes een invulling die past bij de hoogwaardige kwaliteit en internationale allure van het nieuwe station Amsterdam Zuid.

Nog even geduld

Reizigers moeten nog even geduld hebben voordat alle voorzieningen klaar zijn. Tijdens de verbouwing blijft minimaal 1.100 m2 aan voorzieningen beschikbaar. De nieuwe Brittenpassage wordt eerst gebouwd en in gebruik genomen; daarna volgt de verbreding van de Minervapassage. De eindoplevering van het gehele project Zuidasdok staat gepland voor 2028. Wanneer de verschillende onderdelen gereed zijn, wordt bekend na afronding van de herijking van de aanbesteding.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers