Het spoor is geen speeltuin!

Nieuws

Gepubliceerd op 27 augustus 2015 - Laatste update: 14 augustus 2020 21:31 uur

Spelende kinderen langs het spoor. Levensgevaarlijk en machinisten schrikken zich een hoedje. Met alle gevolgen van dien voor het treinverkeer. Jaarlijks krijgen we zo’n 150 tot 200 meldingen van spelende kinderen langs het spoor. Elke melding is er één te veel.

Spelen bij het spoor is levensgevaarlijk en verboden. Een trein rijdt met zeer hoge snelheid en kan niet uitwijken. Gewoon niet doen dus. Vanaf 2008 zien we een lichte stijging in het aantal meldingen van kinderen die spelen langs het spoor. Dit jaar al hebben machinisten er al 168 keer melding van gemaakt.

Spoorlopen

Jaarlijks zijn er rond de 3.000 meldingen mensen die zich onterecht langs het spoor bevinden, de zogenaamde spoorlopers. Machinisten remmen na een melding af en dat levert vertragingen op voor het treinverkeer. Ook in België is het een probleem, zo lazen we in de Belgische media.

Onveilig gedrag tegengaan

Ongeveer tien procent van alle vertragingen op het spoor is het gevolg van onveilig gedrag door fietsers, voetgangers, automobilisten en vandalen. Daarom nemen we alle mogelijke maatregelen om onveilig gedrag te voorkomen.

Maatregelen tegen gevaarlijk gedrag langs het spoor

  • Hekken en begroeiing om het spoor minder toegankelijk te maken.
  • Camera's en extra verlichting op spooremplacementen.
  • Struikelmatten (matten met omhoogstekend punten van kunststof om lopen vrijwel onmogelijk te maken).
  • Waarschuwingsborden op perrons en op locaties waar regelmatig spoorlopers worden gesignaleerd.
  • Buitengewoon opsporingsambtenaren die surveilleren langs het spoor en die bevoegd zijn om mensen aan te houden en te bekeuren.
  • Een pilot waarbij delen van het spoor onder 24-uurs cameratoezicht gezet zijn. De camerabeelden volgen we vanuit een speciaal ingerichte meldkamer.

Campagnes

Vooral in de zomermaanden nemen meldingen van spoorlopen toe. Omdat veel mensen zich niet realiseren hoe gevaarlijk hun gedrag is, delen we folders uit over de risico's. Dit doen we bijvoorbeeld bij campings, vakantie- en recreatieparken, jeugdherbergen en kampeerboerderijen die binnen een straal van 1,5 kilometer van het spoor liggen. 

Pazzup!

We informeren scholieren met het lespakket PazzUp over veiligheid rond het spoor. Centraal in deze campagne staat de boodschap dat je bij het spoor altijd op je hoede moet zijn, en dat de verkeersregels hier niet voor niets gelden. Gastdocenten van ProRail bezoeken regelmatig scholen om voorlichting te geven. In 2014 zijn er zijn op 33 scholen 167 gastlessen gegeven, voor 3.567 leerlingen. In 2014 hebben 54 basisscholen het lespakket PazzUp Junior besteld voor 6.075 leerlingen. Daarnaast vroegen 30 middelbare scholen voor 3.420 leerlingen het lespakket Pazzup aan.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers