Hooglandscheweg gaat Tricht ontzien van doorgaand verkeer

Nieuws

29 juli 2021

Een unieke gelegenheid in Tricht: het Betuwse dorp is een belangrijke weg rijker, die de dorpskern moet ontzien van vrachtverkeer. De Hooglandscheweg is vandaag geopend door ProRail, gemeente West Betuwe en aannemer van Wijk Nieuwegein. Om de leefbaarheid in stand te houden is de ruim twee kilometer lange Hooglandscheweg om het dorp heen gelegd. Om de veiligheid te verbeteren is er een onderdoorgang onder het spoor door gelegd.

In opdracht

De weg is in opdracht van ProRail aangelegd als onderdeel van het project Spooromgeving Geldermalsen. De voorbereiding is begonnen in het tweede en derde kwartaal van 2019 en de daadwerkelijke aanleg in het najaar van 2019. De nieuwe weg start bij Middelweg, kruist daarbij de Langstraat, de spoorlijn, De Meersteeg en vervolgens de Hooglandsche Wetering en sluit dan middels De Twee Morgen aan op de Lingedijk.

De weg is aangelegd als een 60-kilometerweg en is voor een groot deel voorzien van een geluid reducerende deklaag. Ook is de weg middels een aantal vrijliggende fietspaden en fietsstroken geschikt gemaakt voor het drukke fietsverkeer in de schoolperioden.

De nieuwe randweg in Tricht: Hooglandscheweg
De nieuwe randweg in Tricht: Hooglandscheweg

Een belofte

Ed Goossens, wethouder Verkeer & Vervoer van de gemeente West Betuwe reageert: “Met deze rondweg wordt een belofte aan onze inwoners van Tricht ingelost. Daar zijn we als gemeente blij mee. Deze rondweg draagt bij aan een betere leefomgeving in het algemeen.”

Dit is allemaal gedaan omdat dwars door Tricht een druk bereden spoorlijn loopt. Vanwege de groei van het treinverkeer komt er een extra spoor bij en we passen ook twee overwegen aan. De onderdoorgang Lingedijk is al open voor verkeer de onderdoorgang Nieuwsteeg volgt later dit jaar. Doorgaand wegverkeer, en met name vrachtwagens, kunnen nu door de Hooglandscheweg om het dorp heen rijden in plaats van er dwars doorheen. Hiermee wordt niet alleen de dorpskern, maar ook beide woonkernen van Tricht ontlast.

Deze rondweg draagt bij aan een betere leefomgeving in het algemeen.

Ed Goosens wethouder bij gemeente West Betuwe

Inspraak omgeving

“ProRail hecht er waarde aan om de realisatie van projecten in samenspraak met de omgeving tot stand te laten komen. Dat is ook in Tricht gebeurd, van de planfase tot en met uitvoering”, vertelt Jan Eleveld, projectmanager Spooromgeving Geldermalsen bij ProRail.

Leuke bijkomstigheid is dat de inwoners van Tricht meegedacht hebben over de naam van de weg. De naam Hooglandscheweg is gekozen op initiatief van de inwoners en verwijst naar de nabijgelegen Hooglandsche wetering. Ook bij de landschappelijke inpassing van de Hooglandscheweg in de omgeving hebben de inwoners van Tricht inspraak gehad.

Verrassend veel mensen reageerden op de enquête. Zij zien het liefst verschillende soorten bomen en struiken die bijen en insecten aantrekken. Dan kunt u denken aan hoogstamfruitbomen en lindebomen met daaronder ligusterhagen. De gemeente en ProRail nemen dit over en de aanleg hiervan start na de ingebruikname van de weg.

De Hooglandscheweg werd feestelijk geopend
De Hooglandscheweg werd feestelijk geopend

Onderdoorgang Nieuwsteeg

Na het openstellen van de Hooglandscheweg op 29 juli zal het autoverkeer per 1 augustus geen gebruik meer kunnen maken van de overweg Nieuwsteeg en wordt het verkeer omgeleid over de Hooglandscheweg. De Lingense Alliantie bouwt vanaf dat moment aan de nieuwe onderdoorgang in de Nieuwsteeg die december 2021 wordt opengesteld.

Tijdens een buitendienststelling in augustus zal deze onderdoorgang in delen worden ingehesen. De onderdoorgang Nieuwsteeg heeft een trap en een hellingbaan, zodat deze niet alleen voor voetgangers, maar ook voor rolstoelers goed begaanbaar is.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers