Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Hypermoderne fietsenstalling station Tilburg geopend

Nieuws

21 juli 2020

Er is plek voor maar liefst 3900 fietsen. De nieuwe fietsenstalling aan de noordzijde van station Tilburg heeft dinsdagochtend 21 juli om 05:00 uur haar deuren geopend. Het gebouw van staal en glas is voorzien van de nieuwste technieken om het fietsparkeren zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Aannemer Dura Vermeer startte in opdracht van ProRail, NS en de gemeente in april 2019 met de bouw van de nieuwe stalling. Architectenbureau Cepezed was verantwoordelijk voor het ontwerp en koos voor een stalen frame met heel veel glas. Dat resulteert in een opvallend lichte stalling met overal zicht op de omgeving. De stalling telt 3900 fietsparkeerplaatsen en is van alle gemakken voorzien. Er zijn rolbanden, er is een fietsenmaker en alle rekken zijn voorzien van QR codes om je fiets digitaal terug te kunnen vinden. Ook staan er OV-fietsen voor de verhuur. 

Lees verder onder afbeelding
()De nieuwe stalling bestaat uit staal en glas
 

Duurzaam dak

Het dak van de nieuwe stalling is begroeid met sedum. Dat zijn vetplantjes. Goed voor het milieu omdat groene daken mee helpen om een deel van de regen op te vangen. Tijdens hoosbuien raken de riolen zo minder overbelast. Bovendien heeft het een goede isolerende werking en gaat het lang mee.

Lees verder onder afbeelding  

Het dak van de nieuwe fietsenstalling
Het duurzame dak van de nieuwe fietsenstalling in Tilburg

Door met stalling aan de zuidzijde

Nu de noordelijke stalling klaar is, wordt zo snel mogelijk gestart met de bouw van een stalling aan de centrumzijde. Deze zal plaats biden aan nog eens 3400 fietsen. De bouw hiervan zal naar verwachting gereed zijn in 2021. Tezamen bieden de beide stallingen dan plek aan bijna 7500 fietsen en 200 OV-fietsen. 

Eerste 24 uur gratis

Reizigers die met de fiets naar het station gaan, kunnen straks hun fiets de eerste vierentwintig uur gratis parkeren. Beide stallingen worden permanent bewaakt en zijn voorzien van OV-fietsen. Daarnaast zit er in één van de stallingen straks ook een Fiets en Serviceruimte voor kleine reparaties. De totale investeringskosten bedragen circa twintig miljoen euro. Dat geld is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant. 

Lees verder onder afbeelding

De rekken in de nieuwe stalling
De rekken in de nieuwe stalling

Fietsparkeren bij stations

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker, duurzamer en comfortabeler te maken, verbetert ProRail samen met NS fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het huidige programma Fietsparkeren bij stations geeft uitvoering aan het beleid om meer fietsparkeerplekken bij stations te realiseren. Sinds 2000 zijn er landelijk bijna 450.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 500.000 en groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare co-financiering - verder naar 600.000 in 2025. Gemeenten zijn hierbij een belangrijke samenwerkingspartij. Een station met goede fietsvoorzieningen is immers een visitekaartje

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers