ICB’ers bevrijden ooievaars uit Drontermeertunnel

Nieuws

17 augustus 2022

De ICB’ers in de regio Noord-Oost kwamen afgelopen weekend wel twee heel vreemde vogels tegen. Zondag 14 augustus, zo ongeveer op het heetst van de dag, kwam via de Meldkamer Spoor een oproep binnen. Een ooievaar zou in nood zijn op een dienstgebouw van de Drontermeertunnel op de Hanzelijn.

Hoogwerker

Hans Bruggink, Algemeen Leider in de ICB-regio Noord-Oost, vertelde hoe ze te werk gingen: “We zijn met drie collega’s ter plaatse gegaan en kort na aankomst bleek dat er in het luchtkanaal van de tunnel een ooievaar vast zat. Helaas moesten we de conclusie trekken dat wij hier zelf geen actie konden ondernemen. Daarom hebben via de Meldkamer Spoor verzocht om de brandweer met een hoogwerker te laten komen om de ooievaar te kunnen helpen.” ​​​​​​​

Ooievaar in de tas

Toen kreeg het verhaal nog een andere wending. Hans: “De hoogwerker kreeg zicht op het luchtkanaal en zag dat er niet één maar twee ooievaars zaten. Met behulp van onze ‘zwanenvangtassen’ heeft de brandweer de ooievaars veilig naar beneden kunnen halen. Aangezien de dierenambulance niet bereikbaar bleek, hebben wij op verzoek van de brandweer de ooievaars ter controle naar de dierenarts gebracht. Daar bleek dat de beestjes slechts enkele schaafwonden hadden en weer veilig de natuur in konden. 

Ooievaars in 'zwanenvangtassen'
Ooievaars in 'zwanenvangtassen''

Vrijgelaten in de polder

De ICB’ers zijn vervolgens richting de polder bij Dronten gereden en daar zijn de ooievaars vrijgelaten. Hans vond het een bijzondere ervaring: “Hoewel het niet direct een inzet is waarvoor je naar je werk gaat maakt dit je dag toch wel heel erg leuk. Een ooievaar is, vooral van zo dichtbij, een hele mooie vogel. Met een imposante snavel die de beesten ook graag tegen je gebruiken.”

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers