Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

In de spotlights: bekabeling

Nieuws

9 mei 2018

Op en rond het derde spoor in Zevenaar gebeuren ook werkzaamheden die je niet meteen ziet. Ondergronds bijvoorbeeld. Zo worden in totaal bijna 600 kabels gelegd in meerdere geulen, vertelt Martin Jansen, projectleider kabels en leidingen.

“We leggen ruim 75 kilometer kabel op een werkgebied van 3 kilometer lang”, zegt Martin. Hij werkt voor de aannemerscombinatie Dura Vermeer/Heijmans. “Wat ons werk spannend, maar ook complex maakt, is dat veel andere disciplines ervan afhankelijk zijn voor de voortgang. Denk aan treinbeveiliging, bovenleiding en installatietechniek. Kabels en leidingen moeten daarom als eerste worden gelegd. Alleen: het ontwerp voor alle andere disciplines is eerder klaar dan dat van ons, omdat hun plek bepaalt waar ‘onze’ kabels moeten komen. Pas dan kunnen wij beginnen met de voorbereidingen. Het aantal kabels kan per geul variëren van 1 tot 50. Alles ligt op een diepte van 60 centimeter, behalve de hoogspanningskabel. Die ligt 90 centimeter diep. We weten exact waar alle kabels liggen en ook hoeveel.”

Een andere complexiteit heeft te maken met de bovenleidingspanning van 25kv wisselstroom. “Die spanning is zo hoog, dat metalen voorwerpen er op afstand elektrisch door geladen kunnen worden. Daarom moeten we de kabels die we hebben getrokken, meteen ‘afdoppen’, en haspels en containers moeten we aarden als deze dichter dan tien meter bij het spoor staan.”

Maar dit werk heeft ook een groot voordeel. “Wij kunnen voor het grootste deel gewoon werken, terwijl de treinen rijden.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers