In Zeeland ligt straks een stukje onvervalst Utrechts spoor

Nieuws

15 februari 2016

Anderhalve kilometer spoorrails van de oude Utrechtse Oosterspoorbaan krijgt een nieuwe bestemming: Goes. Daar ligt 14 kilometer spoor van de Stichting Stoomtrein Goes Borsele (SGB) die hard aan vernieuwing toe is. Een mooi voorbeeld van duurzaam hergebruik.

Verbinding tussen Utrecht en Hilversum

De Oosterspoorweg werd in 1874 aangelegd als verbinding tussen Utrecht en Hilversum. In de loop van de tijd namen andere trajecten deze functie over en eind 2012 ging het lijntje buiten gebruik. Toen de Stichting Stoomtrein Goes Borsele hoorde dat het deel tussen de Abstederdijk en de Gansstraat zou worden opgebroken, namen ze contact op met ProRail.

“Wij hebben gevraagd of wij de spoorrails mochten weghalen”, vertelt Maykel Kastelijn, van het bestuur SGB. “Rails én dwarsliggers. In onze eigen spoorbaan zitten stukken die op hun laatste benen lopen, om het maar zo te zeggen. Sinds 1958 zijn ze niet meer vervangen. Door dat oude spoor slijten de wielen van onze museale stoomtreinen nogal snel, met hoge kosten als gevolg.”

Grote klus

ProRail ging akkoord. Maykel: “Daar zijn we hartstikke blij mee. We hebben al grote delen van onze spoorlijn vernieuwd, maar er resteert nog ruim zes kilometer. Dus met de anderhalve kilometer spoorrails zijn we erg geholpen. Alles past mooi, we kunnen het zo verwerken. In januari halen we het spoor eruit en brengen alles over naar Goes, waar de vrijwilligers het samen met een aannemer weer inbouwen. In april moet de vernieuwing van ons spoor klaar zijn. Een hele klus. Ook het vervuilde grind eronder halen we weg. We maken het schoon en kunnen dat ook weer goed gebruiken. Een behulpzame aannemer heeft hier geschikte machines en personeel voor.”

Museumspoorlijn

En zo kan men straks in Goes een ritje maken op een stukje onvervalst Utrechtse spoorrails. Meer over de Museumspoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke: www.destoomtrein.nl.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers