Incident wissel Vught nader onderzocht

Woensdag 28 november is een trein in Vught op het verkeerde spoor beland doordat een wissel in de verkeerde stand lag. Een dergelijk incident mag zich absoluut niet voordoen. ProRail heeft een feitenrapportage opgesteld en besloten nader onderzoek te doen.

Het incident vond plaats rond 05:30 's ochtends. Er vielen geen gewonden en ook de trein raakte niet beschadigd. Wel werd er een wissel opengereden. Het wissel dat in de verkeerde stand stond, was die nacht buitendienst geweest voor onderhoud. Vast staat dat er een fout is gemaakt in het aansluiten van de bedrading waardoor het wissel de trein de verkeerde kant op stuurde. Ook zijn test- en communicatieprotocollen tussen de aannemer en de treindienstleider niet goed opgevolgd.

Nader onderzoek gewenst

ProRail is geschrokken van dit incident en vindt het belangrijk dat de achterliggende oorzaken nader worden onderzocht. Het moet exact duidelijk worden hoe dit heeft kunnen gebeuren. Alleen een totaalbeeld levert bruikbare conclusies op die ons kunnen helpen het Nederlandse spoor nog veiliger te maken. De resultaten worden gedeeld met onze spoorpartners. Ook stelt ProRail alle gegevens direct ter beschikking aan de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Gepubliceerd op