Incidentenbestrijders zijn voor even blind

Nieuws

29 september 2017

Stel: je zit in een gestrande trein en je bent visueel gehandicapt. Hoe kom je dan uit de trein? Vrijdag hebben incidentenbestrijders in de regio Rotterdam een cursus gevolgd waardoor ze bij evacuatiesituaties ook visueel gehandicapten goed op weg kunnen helpen.

Gestrande trein

Een trein kan om diverse redenen stranden en dan is het natuurlijk erg vervelend als jij net in die trein zit. Zomaar uitstappen is dan niet toegestaan, je moet wachten op de Incidentenbestrijders van ProRail. Zij zullen je in alle veiligheid evacueren en zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk je weg kunt vervolgen. De Incidentenbestrijders hebben bij dit soort evacuaties te maken met veel verschillende mensen. Omdat het belangrijk is dat zij op alles zijn voorbereid, worden regelmatig realistische situaties gesimuleerd om hen voor te bereiden op de praktijk.

Visueel gehandicapten

ProRail is zich ervan bewust dat visueel gehandicapten het extra moeilijk hebben bij een evacuatie. Het kan namelijk zijn dat treinpassagiers via een loopbrug over moeten stappen naar een naastgereden trein, maar het komt ook geregeld voor dat de passagiers via een noodtrap de trein moeten verlaten om langs het spoor naar een bus te lopen. Bij dit soort situaties moet de Incidentenbestrijding van ProRail voorbereid zijn. 

Voor even blind

Om alle treinpassagiers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, heb je een goed inlevingsvermogen nodig. Daar hebben een aantal Incidentenbestrijders vrijdag goed aan gewerkt. In samenwerking met Stichting MEE konden ze ervaren hoe het is om zelf visueel gehandicapt te zijn. Met deze ervaring en een aantal goede tips kunnen ze visueel gehandicapten in de toekomst nog beter ondersteunen.

#Cursus #MEE
Wij #evacueren ook weleens mensen met een #beperking. Daarom is het goed om ons eens in hun te verplaatsen!#ProRail pic.twitter.com/8848Zc9bHJ

— OvDRail_Joost (@OvDRail_Joost) 29 september 2017

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers