Indruk­wekkende spoor­collectie van spoorfan in ‘180 jaar spoor’

Nieuws

28 februari 2019

In 2019 bestaat het spoor 180 jaar. In die jaren kreeg het spoor er een behoorlijke schare fans bij. Eén daarvan is Ferdinand Wildeman. In de tweede aflevering van de ‘180 jaar spoor’ vertelt hij over zijn passie voor het spoor en laat hij zijn indrukwekkende nemen we een kijkje bij zijn indrukwekkende spoorcollectie.

Bekijk: 180 jaar spoor #2: Ferdinand en zijn spoortuin

Onbewaakte overweg in de tuin

Meneer Wildeman is al van kinds af aan spoorfanaat. Zijn liefde voor het spoor is ontstaan toen hij als kind zijn eerste treinbaan kreeg. Het pronkstuk van zijn verzameling is de onbewaakte overweg in zijn achtertuin, in de toekomst wellicht de laatste AKI van Nederland. Maar zo’n verzameling vergt ook veel tijd. Mevrouw Wildeman vertelt: ‘In zijn vrije tijd is hij altijd bezig. Hij vindt het heerlijk om het schoon te houden, af en toe een likje verf te geven of aan de elektra te werken. Het is echt zijn passie.’

Groen licht bij thuiskomst

De imposante collectie is van veraf te zien en begint al in de voortuin. Voorheen stond daar ook een voorseinpaal, maar die was te hoog en is op last van de gemeente verhuisd naar de achtertuin. Meneer Wildeman: ‘Ik had hem eigenlijk zo willen maken dat het licht op groen staat als ik thuis ben, en op oranje als ik er niet ben. Want hij doet het ook nog’. 

Nooit af

Een ander project voor de toekomst zijn de bellen van de spoorwegovergang. ‘Het is mijn bedoeling dat als er wordt aangebeld, de bellen van de spoorweg in de achtertuin ook gaan rinkelen. Maar of ik dat ook ooit voor elkaar krijg, weet ik niet.’ 

Videoserie 180 jaar spoor

Bekijk meer video's uit de serie op het YouTube-kanaal van ProRail.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers