Informatieavond Hofbogen op 12 december 2016

Nieuws

5 december 2016

Op 9 januari 2017 starten de werkzaamheden voor het opruimen van het spoor en de bovenleidingsportalen op de Hofbogen. Ondernemers en omwonenden die direct rondom de Hofbogen wonen of zijn gevestigd, hebben een uitnodiging ontvangen voor een informatieavond op 12 december van 17.00 tot 20.00 uur in Bird, Raampoortstraat 26-28 in Rotterdam (in Station Hofplein). Tijdens deze avond zijn ProRail, Hofbogen BV, Gemeente Rotterdam en de aannemer aanwezig om toelichting te geven op de werkzaamheden en de planning.

Werkzaamheden

Aannemer Wallaard zal namens ProRail het grind, de bielzen, de spoorstaven en bovenleidingsportalen verwijderen. Met het opruimen van het dak wordt ook een nieuwe dakbedekking aangebracht om het dak lekdicht te maken. De aannemer start vanaf de Heer Bokelweg en werkt in de richting van de A20. De werkzaamheden zijn:

  • Het verwijderen en afvoeren van materialen van het dak.
  • Het wegslijpen en afvoeren van de pilaren.
  • Het verwijderen en afvoeren van grind, het repareren van het dak en het aanbrengen van de dakbedekking.

Naar verwachting zijn de werkzaamheden uiterlijk eind juli 2017 afgerond. Er kunnen zich tijdens de werkzaamheden onvoorziene omstandigheden voordoen waardoor de werkzaamheden uitlopen.

Welke overlast kunt de ondernemers en omgeving verwachten?

De omgeving is ook geïnformeerd over de overlast die de opruimwerkzaamheden met zich mee kunnen brengen. ProRail haalt een grote hoeveelheid stenen en spoor van het dak. Vervolgens zagen we de pilaren weg waarop de bovenleidingsportalen staan en dat maakt lawaai. Ook het dichtmaken van het dak en het afvoeren van de materialen kan overlast geven zoals stof, geluid of trillingen.

Wat zijn de plannen voor het dak na renovatie?

Wanneer ProRail medio 2017 het dak van de Hofbogen ontdaan heeft van het spoor en lekvrij heeft gemaakt, ontstaan nieuwe mogelijkheden. In het verleden hebben verschillende partijen in de stad ideeën voor de toekomst van het dak geopperd. Van dakpark tot snelfietspad. Op dit moment is Prorail eigenaar van het dak, dat in de toekomst wordt overgedragen aan de gemeente Rotterdam. De gemeente is op dit moment bezig met het verkennen van het toekomstig gebruik van het dak. Hierbij worden diverse scenario’s en participatiemogelijkheden onderzocht.
 
Het eerste gedeelte van het dak, het dak van Station Hofplein, heeft inmiddels al een tweede leven gekregen. De ambitie is om het dak medio 2017 open te stellen voor alle Rotterdammers. Kinderen kunnen dan spelen op de speeldijk in het park en grotere en kleinere evenementen zorgen voor een bruisende ontmoetingsplek voor cultuurminnend Rotterdam.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers