Informatiebijeenkomsten spoorverdubbeling Zwolle-Herfte druk bezocht

Nieuws

2 oktober 2015

Ruim twee honderd geïnteresseerden uit Zwolle waren dinsdag en woensdag jl. aanwezig in zalencentrum Urbana en de Nieuwe Buitensocieteit om tekst en uitleg te krijgen over de spooraanpassingen in Zwolle. Projectmanager Allart Maijers lichtte samen met zijn projectteam de drie varianten toe die ProRail hiervoor had uitgewerkt en die mogelijk gevolgen hebben voor omwonenden van het spoor.

Drie varianten spoorverdubbeling Zwolle-Herfte

De spooraanpassingen in Zwolle gaan concreet over het aanpassen van sporen en wissels op het spooremplacement, twee extra sporen tussen Zwolle en Herfte en een nieuw opstelterrein ter hoogte van de hogeschool Windesheim.

De verdubbeling van twee naar vier sporen tussen Zwolle en Herfte is afgelopen periode uitgewerkt in drie mogelijke varianten. In alle varianten komt een ‘vrije kruising’ voor de sporen tussen Zwolle en Meppel en Zwolle en Emmen. De ‘vrije kruising’ kan in de vorm van een brug (fly-over) en een tunnel (dive-under). Concreet gaat het om een dive-under ter hoogte van de Mimosastraat, een fly-over ter hoogte van de Marsweg en een dive-under ter hoogte van Herfte. Per variant is vervolgens onderzocht hoe deze in de omgeving kan worden ingepast en wat het betekent voor onder andere geluid en trillingen, de landschappelijke inpassing, de planning, kosten etc.

Tijdens de informatiebijeenkomst zijn de varianten toegelicht en konden aanwezigen een animatie en kaartmateriaal bekijken om zich een beeld te vormen van de varianten en de impact daarvan op hun woonsituatie. Ook was er voldoende ruimte om vragen te stellen over de Tracewetprocedure en geluid en trillingen. Volgens planning wordt er in oktober/november a.s. een ‘voorkeursvariant’ gekozen die dan verder wordt uitgewerkt en in procedure gebracht volgens de Tracéwet.

Spoorplan Noord-Nederland

Samen met de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe en Overijssel werkt ProRail aan een nieuw model voor het treinverkeer in Noord-Nederland. Door van Leeuwarden, Groningen en Zwolle samenhangende knooppunten te maken, ontstaan meer reismogelijkheden, kortere reistijden, betere overstapmogelijkheden en kunnen er meer treinen rijden. Hierdoor verbetert de bereikbaarheid van veel plaatsen in het noorden de verbinding met de Randstad. De vernieuwingen van het spoor zijn een belangrijke schakel in het Spoorplan Noord-Nederland, dat het Noorden beter bereikbaar maakt per spoor. De aanpassingen aan het spoor in Zwolle zijn onderdeel van het Spoorplan Noord-Nederland.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers