Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Innovaties op het spoor

Nieuws

10 oktober 2017

Hoe maak je het Nederlandse spoor voor de toekomst zo goed mogelijk bestand tegen verstoringen? Met deze vraag zijn promovendi de afgelopen 4 jaar aan de slag gaan. De resultaten worden op 10 en 11 oktober gepresenteerd tijdens een internationaal symposium en een Innovatiefestival. Pier Eringa sprak tijdens het symposium op 10 oktober over belang van innovatie.

Explorail: investeren in de toekomst

Vier jaar lang hebben promovendi van verschillende Nederlandse universiteiten binnen het programma ExploRail onderzoek gedaan naar manieren om het spoor zo goed mogelijk bestand te maken tegen verstoringen. Daarnaast deden ze onderzoek naar de optimale samenwerking tussen de verschillende partijen in de spoorsector. Het onderzoeksprogramma is gefinancierd door ProRail en Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het programma Explorail wordt op 10 en 11 oktober feestelijk afgesloten met een symposium en een festival.

Explorail symposium

Op het symposium op 10 oktober zijn de resultaten van het programma Explorail gedeeld met geïnteresseerden uit de wetenschap en de spoorse sector. Pier Eringa "Ik ben er van overtuigd dat we met slimme innovaties meer uit het spoor kunnen halen dan we nu al doen. Daarmee zorgen we er ook voor dat een carrière in het spoor aantrekkelijker wordt. Als we meer gaan experimenteren en ons gaan richten op nieuwe technieken en innovaties worden we als spoorsector ook interessant voor een hele nieuwe generatie specialisten".

Explorail Festival

Op 11 oktober ontmoeten wetenschap en praktijk elkaar op het festivalterrein in de Wagenwerkplaats in Amersfoort. Hier wordt antwoord gegeven op de vraag: hoe maak je het Nederlandse spoor voor de toekomst zo goed mogelijk bestand tegen verstoringen? Iedereen is hier van harte welkom. Bezoekers kunnen workshops en masterclasses volgen, de innovatiepromenade bezoeken, luisteren naar vreemde eenden en nog veel meer. Lees meer over het festival op de website van Explorail .

ProRail innoveert

ProRail zoekt continu naar nieuwe hoogwaardige en innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder, duurzamer en kostenefficiënter te maken en storingen en vertragingen te voorkomen. Dat doen we samen met vervoerders, aannemers en ingenieursbureaus. We zijn samenwerkingsverbanden aangegaan, waaronder de allianties met de TU Delft en TNO. Maar ook met collega-infrabeheerders, zoals Rijkswaterstaat, Schiphol en het Havenbedrijf Rotterdam.
 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers