Innovaties staan centraal tijdens ProRail relatiedag 2016

Een goed gevuld Spoorwegmuseum was gistermiddag het toneel van de jaarlijkse ProRail relatiedag. Ruim 200 vertegenwoordigers van goederen- en reizigersvervoerders, overheden, aannemers, belangenorganisaties hebben kennis gemaakt met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ‘Spoorinnovatie en Big Data’.

Innovaties

Er was ruimte voor allerlei innovaties waar ProRail nu mee bezig is en in alle stadia: afgerond, nog in pilotvorm, puur ProRail of in samenwerkingsverband. Zo konden de bezoekers onder meer een kijkje nemen bij sensoren die buiten automatisch meetgegevens via een draadloos LoRa-netwerk binnenhalen en bij een voorspeller van derdenstoringen door mensen of dieren. Ook konden zij kennismaken met een digitale methode om het spoor te checken, een ‘intelligent platform bar’ die op het perron informatie over een naderende trein geeft zoals drukte, klasse en fietsbalkons en met de plannen die er zijn om drones in te zetten voor de inspectie van bruggen.

'Rust, reinheid en regelmaat'

Alle aanwezigen werden door Pier Eringa welkom geheten. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de onlangs aangetreden nieuwe directeuren voor te stellen. Staatssecretaris Dijksma sprak haar waardering uit voor de medewerkers van het spoor die elke dag hun stinkende best doen voor de BV Nederland en had daarbij ook bewondering voor al die mooie stations die onlangs geopend zijn. Zij sprak de ambitie uit om met alle partijen samen te werken om het spoor toekomstbestendig te maken. De staatssecretaris benadrukte dat het spoor nu vooral ‘rust, reinheid en regelmaat’ nodig heeft om al die gezamenlijke ambities waar te maken.

Zij gaf aan dat zij binnenkort in gesprek wil gaan met de medewerkers van ProRail over een eventuele reorganisatie. 
 

Gepubliceerd op