Inspraak project Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden najaar 2016

Nieuws

15 oktober 2015

Het ontwerp tracébesluit van het project Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden wordt in het najaar van 2016 gepubliceerd en ter inzage gelegd. Op dat moment start de formele inspraakprocedure en kunt u uw zienswijze indienen op de plannen. De indienststelling van de extra sneltrein is nu voorzien in de tweede helft van 2019.

Zorgvuldig proces

Vóór de zomer is besloten dat er meer tijd nodig is voor de voorbereidingen van het ontwerp tracébesluit. Hierover zijn de omgeving en de pers via deze brief (pdf) geïnformeerd. De marktpartijen hebben ook een brief ontvangen. (pdf) Er is toen aangegeven dat het belangrijk is om het ontwerpproces zorgvuldig te blijven doorlopen, zeker ook vanwege de grote belangen die spelen voor omwonenden, bedrijven en betrokken gemeenten langs het spoor. Door nu het ontwerp en de onderzoeken nog een keer goed na te gaan en waar nodig aan te passen, kunnen de extra sneltreinen straks goed en veilig rijden.

Slachtedyk

De extra tijd in de planning maakt het mogelijk om de Slachtedyk in Hurdegaryp open te houden voor fietsers en voetgangers (langzaam verkeer) en de Goddeloze Singel af te sluiten. Voor de zomer is aangegeven dat ProRail nog nagaat of het veiligheidsniveau van de overwegen op de spoorlijn Leeuwarden – Groningen op voldoende niveau blijft om de extra sneltrein te kunnen laten rijden. ProRail geeft nu aan dat dit met deze aanpassing het geval is. Het afsluiten van de Goddeloaze Singel is vanuit project ESGL mogelijk omdat provincie Fryslân hier een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers wil aanleggen.

Betere bereikbaarheid van Noord-Nederland

De Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden draagt bij aan een betere bereikbaarheid van Noord-Nederland. Met de komst van de extra sneltrein en het rijden van langere treinen is er voor reizigers meer ruimte in de spitstrein en wordt het gemakkelijker om over te stappen. Momenteel rijden er tussen Groningen en Leeuwarden twee stoptreinen en één sneltrein per uur. De treinen worden goed gebruikt, vooral in de spits. Ze kunnen het groeiend aantal reizigers zelfs niet aan. Wanneer het project klaar is rijdt er elk halfuur een sneltrein per richting.

Meer weten

Wilt u meer informatie over dit project? Download dan de folder van Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden. Wilt u op de hoogte gehouden worden? Vul uw e-mailadres dan in bij “aanmelden nieuwsbrief”.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers